Obavijesti

Tech

Komentari 6

Prosvjedu Wikipedije protiv Sope pridružuje se i Google

Prosvjedu Wikipedije protiv Sope pridružuje se i Google
3

Predlagači zakona tvrde da je zakon osmišljen tako da zaustavi prihode "sumnjivih" internetskih stranica, no prijedlog zakona dao bi im slobodu zatvaranja stranica...

VIDEO

Wikipedia planira u srijedu na 24 sata ugasiti svoje stranice na engleskom jeziku u znak protesta protiv predloženih zakona za suzbijanje piratstva u SAD-u. U "zamračenju" protiv SOPA (Stop online piracy act) zakona sudjelovat će i Reddit te Boing Boing. Webmasteri tih stranica protive se predloženom zakonu za suzbijanje piratstva na internetu i zakonu za zaštitu intelektualnog vlasništva o kojima Kongres raspravlja, javlja BBC.

Za razliku od Wikipedije, Twitter je odbio sudjelovati u prosvjedu i gašenju svoje stranice.

– Predlagači zakona okarakterizirali su nas kao ljude koji žele omogućiti piratstvo i odobravaju ga – kazao je osnivač Wikipedije Jimmy Wales. Dodao je da to nije istina te kako se oni zapravo protive nepreciznosti zakona koji će ostaviti podosta prostora za tumačenje što je piratstvo, a što ne, pa će utjecati na mnoge stvari koje zapravo nemaju veze s piratstvom.

Predlagači zakona, pak, tvrde da je zakon osmišljen tako da zaustavi prihode "sumnjivih" internetskih stranica. Zakon bi, prema njihovu tumačenju, omogućio vlasnicima sadržaja i vladi SAD-a zatvaranje stranica povezanih s piratstvom.

Google će u srijedu na svojoj početnoj stranici obavještavati korisnike kako se protive SOPA zakonu. Navode da se protive zakonu koji su pametni i ciljani način zatvaranja pristupa stranim stranicama, bez da se ljude pita o cenzuri, prenosi Zimo.

SOPA će ići na veliku doradu?

Nakon kritika iz Bijele kuće izgleda da će SOPA, koja je bila na 'brzoj liniji' za potvrdu u Kongresu, biti povučena na doradu, piše Reuters. Navode kako će autori promijeniti tekst zakona ili čak i napisati potpuno novi zakon. 

Za sporni zakon bili su brojni giganti iz zabavne industrije, farmaceutske tvrtke i grupe koje tvrde da ih piratstvo godišnje košta milijarde dolara. Zakonom se predviđala mogućnost ukidanja pristupa stranicama koje zarađuju od piratskog ili krivotvorenog sadržaja. 

Brojne internetstke tvrtke žestoko su se pobunile protiv zakona tvrdeći da će potkopavati inovacije, slobodu govora i ugroziti funkcioniranje interneta, a neki su tražili i bojkot kompanija koje podupiru zakona. 

Reuters doznaje da će vjerojatno ostati tri ključne odredbe, a to su micanje linkova na tražilicama koji vode na stranice koje krše propise, ukidanje oglašavanja takvih stranica i obrade plaćanja. 

Vjerojatno će se maknuti odredba o DNS blokiranju takvih stranica. Kritičari su prigovarali kako bi ljudi jednostavno to obišli tako da pretražuju internet uz veći rizik te se izlažu napadima treće strane. 

Murdoch se na Twitteru okomio na Google

Medijski mogul Rupert Murdoch na svom Twitter profilu okomio se na Google koji je nazvao liderom piratstva: Kritizirao ih je zbog pružanja linkova za besplatno skidanje filmova i streaming filmova, prenosi Zimo.

OVDJE možete pogledati zanimljivu infografiku SOPA zakona i što bi on mogao značiti za poslovanje i inovacije

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama
Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja