Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Prve konvertibilne kredite u Zagrebu dobila su tri startupa

Konvertibilni kredit znači da će kreditor ući u vlasništvo tvrtke ako ona ne bude mogla vraćati kredit. Dobili su ih startupi Beyond Seen Screen i Mobileone te Hubbig

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
0 komentara

Grad Zagreb, posredstvom Zagrebačkog inovacijskog centra (Zicer), u utorak je dodijelio prvih pola milijuna kuna povoljnih konvertibilnih kredita trima visokotehnološkim start-up tvrtkama koje svoja inovativna rješenja razvijaju u okviru Zicera.

Konvertibilne kredite u visini od 200.000 kuna dobile su tvrtke Beyond Seen ScreenMobileone, dok je tvrtka Hubbig dobila 100.000 kuna. Radi se o dvogodišnjim kreditima uz tri posto kamate.

Kako je naveo direktor Zicera Frane Šesnić, radi se o jednostavnijem, pristupačnijem i povoljnijem dolasku do financijskih sredstava koja su start-upima neophodna za brži razvoj - od ideje do održivosti na komercijalnom tržištu.

Inače, konvertibilni kredit znači da će kreditor ući u vlasništvo tvrtke ako ona ne bude mogla vraćati kredit.

Šesnić je kazao da je desetak start-up tvrtki koje posluju u okviru Zicera, pokazalo interes za navedenom vrstom financiranja, no da su zasad samo tri ispunile sve uvjete.

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL Šesnić kaže da ne žele ulaziti u vlasništvu, već pomoći startupima

Naglasio je da Ziceru i Gradu nije u interesu da uđu u vlasničku strukturu start-upova koji su dobili kredit, već da im prvenstveno žele pomoći da se razviju i opstanu na tržištu.

"Postoji veliki interes za ovakvom vrstom poticajnog financiranja i stoga uskoro očekujemo potpisivanje novih ugovora za koje su u proračunu grada Zagreba već osigurana dodatna sredstva. Uz već dodijeljena sredstva, ukupna vrijednost potpisanih ugovora iznosit će oko 1,2  milijuna kuna", naveo je Šesnić, dodavši da u Ziceru trenutno radi više od 100 startup tvrtki, s 300-njak zaposlenih.

Beyond Seen Screen je startup koji razvija ExRey platformu koja omogućava gledateljima video sadržaja da pomoću pametnih telefona skeniraju i prepoznaju što gledaju.

Mobileone je platforma za jednostavno kreiranje i umrežavanje mobilnih aplikacija koje kroz implementaciju digitalne transformacije malim organizacijama na lokalnoj razini olakšava provedbu EU uredbi.

Hubbig je digitalna platforma koja spaja brodare, aviokompanije, autoprijevoznike i špeditere s uvoznicima i izvoznicima te kroz digitalizaciju osigurava uštedu vremena i sredstava.

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić kazala je da je grad Zagreb kroz Zicerov predakceleracijski program Startup Factory zagrebačkim razvojnim timovima i startupovima tijekom posljednje tri godine dodijelio preko dva milijuna bespovratnih kuna. Kako navodi, novi konvertibilni zajmovi nova su mjera financijske podrške mladim tvrtkama koje su u razvoju.

"Kroz kriterije da damo zajam mi na određeni način analiziramo start-up s njegovom tehnološkog, inovativnog, tržišnog i administrativnog potencijala. Davanjem tih zajmova, grad Zagreb želi ih potaknuti da se realiziraju na tržištu. Mi najmanje želimo ući u vlasništo ukoliko ne dođe do poslovnog uspjeha, radimo ovo sa željom da uspiju", naglasila je Majić. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message