Obavijesti

Tech

Komentari 26

Putovanje kroz vrijeme: Kako su se mijenjali svi naši gadgeti

Putovanje kroz vrijeme: Kako su se mijenjali svi naši gadgeti
2

Napredak u tehnologiji je očit i fascinantan, a kako bi vam to još zornije prikazali, donosimo vam pregled 10 uređaja i kako su se mijenjali kroz desetljeća do danas

VIDEO

Danas je tehnologija pristupačna i dostupna svima. Nekada to nije bilo tako. Sjetite se samo preklopnih mobitela u 90-ima. Koliko razlike može napraviti samo desetak godina! Prošle godine je broj aktivnih mobitela bio veći od broja ljudi na planetu.

Napredak u tehnologiji je očit i fascinantan, a kako bi vam to još zornije prikazali, donosimo vam pregled 10 uređaja te kako su se mijenjali kroz prošla desetljeća do danas.

Best Reviews.com

Prijenosni glazbeni uređaji

1979. godine Sonyjev Walkman bio je pojam inovacije. Odjednom je glazba bila prijenosna. Prosječna kazeta mogla je držati 60 minuta glazbe. Usporedite to s današnjim MP3 playerom kao što je iPod Touch koji je pretvoren u tanak uređaj koji može sadržavati tisuće pjesama. A još će vam preostati prostora i za fotografije, aplikacije, videozapise i e-mail.

eBay

Osobna računala

Većina ranih računala kao što su Apple Macintosh II i Commodore 64 bili su sposobni za izvršavanje osnovnih programa na malim ekranima. Danas osobna računala imaju tanke ekrane velike rezolucije i snažne procesore.

eBay

Prijenosne igraće konzole

Nintendov Gameboy iz 1989. godine bio je hit kada se pojavio na tržištu. Današnje prijenosne konzole poput PlayStation Vite, mogu se pohvaliti zadivljujućim rezolucijama, ekranom na dodir, povezani su na internet, a imaju i digitalne kamere.

Wikipedia

Prijenos podataka

Pitajte bilo koje dijete mlađe od 10 godina što je disketa i velike su šanse da neće imati pojma. Od 1970-ih do 2000-ih, diskete su bile univerzalni izbor za prijenos i pohranu podataka. Postali su nestandardni jer su  ih zamijenili CD-i, koji su danas već isto zastarjeli i sve rjeđe se koriste. USB memorije i internet, odnosno servisi za prijenos podataka u oblaku poput Dropboxa preuzeli su tu ulogu. 

eBay

Mobiteli

Nije čudo da je Motorola DynaTAC 8000X iz 1983. godine prozvana "cigla" kada je težila gotovo 800 g. Danas su mobiteli puno tanji, elegantniji i imaju veliki zaslon. Transformacija je gotovo nevjerojatna.

Wikipedia

Televizori

Televizori su prošli dug put od 1971. godine kada je prodaja televizora u boji nadmašila prodaju crno-bijelih televizora. Danas možemo birati između raznih modela LED televizora, plazme, LCD televizora ili najnovije OLED tehnologije.

eBay

Sustav za ozvučenje

Sustav za ozvučenje drastično se poboljšao od 80-ih i 90-ih kada su zvučnici zauzimali puno prostora. Danas nam brendovi poput Pioneera, Bosea i drugih... omogućuju da ozvučenje neprimjetno uklopimo u dekor doma, a kvaliteta zvuka je neusporediva.

Digitalni fotoaparati

Digitalni fotoaparati zamijenili su one stare još u 90-ima, ali uređaji poput Sony Digital Mavica bili su opremljeni senzorom rezolucije manje od jednog piksela i imali su minimalan prostor za spremanje fotografija. Današnji digitalni fotoaparati su besprijekorno dizajnirani, a nerijetko snimaju fotografije u rezolucijama i iznad 20 megapiksela (i na mobitelima), dok video mogu snimati i u 4K rezolucijama.

eBay

Prijenosni stereo

Usporedite kazetofone iz 70-ih kada su se nosili na ramenu s današnjima koji stanu na dlan. Nevjerojatno je koliko su danas kompaktniji i lakši od onih od prije nekoliko desetljeća.

eBay

Igraće konzole

Najprodavanija igraća konzola svog vremena, 8-bitni Nintendo bio je hit na tržištu. Uz igre poput Super Marija zabavljao je mnoge. Sada imamo čuda grafike, bežične kontrolore i virtualnu stvarnost. Nešto o čemu smo prije nekoliko desetljeća mogli samo sanjati.

eBay

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Instagram opet pada globalno, velike probleme ima i Facebook
NOVI PROBLEMI ZA METU

Instagram opet pada globalno, velike probleme ima i Facebook

Probleme bilježe korisnici u SAD-u, Australiji, dijelovima Europe, među kojima je i Hrvatska. Iz Mete se još nisu oglasili, a Downdetector bilježi i probleme u radu Facebooka.

Kinezi će odgovoriti na američki zakon o TikToku: 'Ako SAD bude tvrdoglavo ustrajao na odluci...'
SMETA IM I ZAKON O TAJVANU

Kinezi će odgovoriti na američki zakon o TikToku: 'Ako SAD bude tvrdoglavo ustrajao na odluci...'

Biden je potpisao i odvojeni prijedlog zakona povezan s tim paketom koji zabranjuje TikTok u SAD-u ako ga njegov kineski vlasnik ByteDance ne proda u roku od godinu dana...
U A1 nude naprednu zaštitu od kibernetičkih napada koju pokreće umjetna inteligencija
ENDPOINT PROTECT

U A1 nude naprednu zaštitu od kibernetičkih napada koju pokreće umjetna inteligencija

Endpoint Protect nudi poslovnim korisnicima, odnosno poduzećima svih veličina, sveobuhvatno rješenje za sigurnost koje kombinira detekciju, analizu, odgovor i sprječavanje prijetnji