Tech

Komentari 31

Razriješen misterij meteorita palog prije 800.000 godina?

Razriješen misterij meteorita palog prije 800.000 godina?

Jedan od najvećih poznatih nam meteorita Zemlju je pogodio prije 800 tisuća godina. No, mjesto u koje je udario ostalo je vječni misterij, sve dosad...

Krater drevnog meteorita mogao bi se nalaziti ispod lave, na vulkanskoj visoravni Bolaven u Laosu, sudeći prema dokumentu objavljenom u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, piše CNN

Meteoriti su inače objekti iz svemira koji 'prežive' prolazak kroz atmosferu i padnu na tlo Zemlje. Meteorit koji je pao na površinu Zemlje prije oko 800 tisuća godina bio je širok čak dva kilometra, a njegov je udar bio toliko snažan da su njegove krhotine porazbacane po Aziji, Australiji i Antarktici. 

Na zaključak da bi se krater mogao nalaziti u Laosu znanstvenike su naveli tektiti, mali stakleni objekti. Znanstvenici naime smatraju da su tektiti nastali tako što se tlo Zemlje rastopilo uslijed udara meteorita, lansiralo u atmosferu i palo natrag na tlo. 

- Postojanje tektita pokazuje da je meteorit bio toliko velik, baš kao i njegova brazina, da su se stijene na Zemlji rastopile usred udara, objasnio je za CNN Kerry Sieh, profesor, istraživač i jedan od autora dokumenta koji pretpostavlja lokaciju kratera meteorita. 

Za večinu tektita na površini Zemlje, znanstvenici su uspjeli pronaći 'izvorišne' kratere, osim za najveće polje tektita koje prekriva gotovo 10% površine Zemlje. 

- Bilo je mnogo pokušaja da se locira krater meteorita koji je Zemlju pogodio prije oko 800 tisuća godina. Naša studija je prva koja je prikupila sve moguće dokaze. Temeljem naših izračuna, smatramo da se krater nalazi u Laosu, širok je 13, a dug 11 kilometara. 

No, za kraj, valja naglasiti da su ove tvrdnje zasad na razini teorije. Kako bi on bila potvrđena, znanstvenici će morati bušiti nekoliko stotina metara u dubinu kako bi vidjeli hoće li tamo pronaći stijenje karakteristično za kratere.