Tech

Komentari 0

Reforma se nastavlja punom parom: Naručuju tablete, knjige

Reforma se nastavlja punom parom: Naručuju tablete, knjige

Najesen u kurikularnu reformu ulaze drugi, treći, šesti i sedmi razredi osnovne škole, prirodoslovni predmeti osmih razreda osnovne škole te drugi i treći razred srednje škole

U kurikularnu reformu iduće školske godine ulaze drugi, treći, šesti i sedmi razredi osnovne škole, prirodoslovni predmeti osmih razreda osnovne škole te drugi i treći razred srednje škole, objavilo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja.
Kako ističu u objavi za medije, udžbenici će biti besplatni za sve učenike osnovnih škola, te se za nabavku udžbenika u državnom proračunu za 2020. planira 178.500.000,00 kn
- Rok za nakladnike da pošalju udžbenike bio je do 31. siječnja, a stigla su 524 prijedloga udžbenika. Do 1. svibnja završit će proces procjene udžbenika, nakon čega slijedi odabir od strane škola. Dakle, proces završava mjesec dana ranije nego prošle godine, a još su i nakladnici imali znatno više vremena za pripremu prijedloga udžbenika. Za udžbenike prilagođene za učenike s teškoćama u razvoju poziv je otvoren do 1. ožujka tako da očekujemo još zahtjeva - ističu u MZO.
Otvoren je i novi postupak javne nabave za tablete - za sljedeću školsku godinu nabavlja ih se 109.885, te će nabava ići, kao i ove godine, preko Središnjeg državnog ureda za središnju javnu nabavu. Tablete će dobivati učenici petih i sedmih razreda, te će se nabaviti dodatni tableti za niže razrede.
Kreće i druga faza projekta e-škole, u kojem će CARNET nastaviti nabavljati računala za nastavnike
- Upravo se izrađuje analiza potreba po školama. Broj računala će ovisiti o iskazanim potrebama s obzirom na to da je prošle godine nabavljeno 26.350 računala za nastavnike. 
Navedeno se financira u sklopu projekta Podrška provedbi Cjelovite kurikularne reforme II (CKRII), Škola za život, financiranog iz Europskoga socijalnog fonda te projekta e-škole koji vodi CARNET, a financira se također iz Europskoga socijalnog fonda - navodi MZO.
Nastavlja se i edukacija nastavnika, te " kontinuirano pružanje potpore odgojno-obrazovnim djelatnicima u primjeni novih predmetnih i međupredmetnih kurikuluma".
Na 900 skupova očekuje se više od 30.000 učitelja, nastavnika, ravnatelja i stručnih suradnika, koji će se baviti kurikulumskim planiranjem, predmetnim radionicama i drugim stručnim temama. 
- U pripremi je i održavanje drugoga savjetničkog posjeta svim osnovnim i srednjim školama tijekom travnja i svibnja 2020. godine. Navedeno se financira u sklopu projekta Podrška provedbi Cjelovite kurikularne reforme II (CKRII), Škola za život, financiranog iz Europskoga socijalnog fonda - objavilo je Ministarstvo.