Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
4 komentara

Rekordna brzina u Hrvatskoj: Vipnet ostvario čak 20 Gbit/s

Brzina koju su u novoj demonstraciji ostvarili u Vipnetu daje nam prikaz onoga što će donijeti 5G budućnost. Naravno, na to ćemo pričekati koju godinu

Foto: Dreamstime
4 komentara

Hrvatski operateri sve snažnije se pripremaju za dolazak 5G standarda, a nakon što je HT objavio da su u stvarnoj mreži uveli 5G tehnologiju, Vipnet je u srijedu obavio novu demonstraciju u kojoj su postigli brzinu veću od 20 Gbit/s u živoj 5G mreži, što je, kako navode, apsolutni brzinski rekord u mobilnom segmentu u Hrvatskoj.

Iz Vipneta navode kako su još prošle godine u Jastrebarskom počeli testirati radio-frekvencijski spektar na 3,5 GHz i u živoj mreži testirali spektar koji će se koristiti i za razvoj 5G mreža, a sada su demonstrirali prve 5G bazne postaje i korisničke terminale s ovim brzinama koje djeluju nezamislivo u odnosu na 20 ili 30 Mbps. 

- Demonstrirane brzine i kapaciteti 5G tehnologije u budućnosti omogućit će gigabitne brzine na cijelom teritoriju Hrvatske što su osnovni preduvjeti za digitalizaciju, ravnomjerni razvoj i globalnu konkurentnost - rekao je Tomislav Makar, glavni direktor za Tehniku Vipneta. 

Samo neki od primjera tehnologija u kojima će biti potrebne ovako visoke komunikacijske brzine su udaljena medicinska dijagnostika ili operacije na daljinu, promet budućnosti u kojem će uz 5G svi znati gdje se točno nalazi pješak, auto ili biciklist kako bi se izbjegli sudari. Igre i zabava uz 5G će biti još atraktivnije jer neće biti latencije i kašnjenja signala, a za igre u virtualnoj stvarnosti nećemo trebati ekstremno snažna računala već će se sve moći pokretati iz clouda. Isto tako, video u 360 stupnjeva moći će biti prikazivan u iznimno visokim rezolucijama (16 K) što će na naše oči donijeti fotorealizam kakav danas možemo samo sanjati. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message