Obavijesti

Tech

Komentari 22

Revolucija iz Mazde: Osmislili motor koji ne treba svjećice

Revolucija iz Mazde: Osmislili motor koji ne treba svjećice
3

Novi benzinski motor komercijalnu upotrebu doživjet će već 2019. godine. Naziva je SKYACTIV-X, a umjesto svjećicama, paljenje goriva postiže se kompresijom te je 30 posto učinkovitiji

VIDEO

Ozbiljna revolucija stiže nam iz Japana. Mazda Motor korporacija postala je prvi proizvođač automobila na svijetu koji komercijalizira revolucionarno inženjersko rješenje u svojim benzinskim motorima. Naime, Mazda od 2019. pa nadalje benzince planira prodavati isključivo s novim SKYACTIV-X motorima, odnosno s revolucionarnom tehnologijom kompresijskog paljenja, koje isključuje upotrebu svjećica i povećava efikasnost za 30 posto u usporedbi s konvencionalnim benzinskim motorom, prenosi Auto start.

Mazda Motor President Masamichi Kogai speaks at a news conference in Tokyo

Predsjednik uprave Mazde Masamichi Kogai otkrio je da će novi benzinski motor komercijalnu upotrebu doživjeti već 2019. godine. Naziva je SKYACTIV-X, a navodi se kako će u usporedbi sa SKYACTIV-G motorima biti učinkovitiji do 30 posto.

Također, šef razvojnog odjela Mazde Kiyoshi Fujiwara kazao je da je osnovni zadatak cijele kompanije težnja usavršavanja motora s unutarnjim izgaranjem.

- Elektrifikacija je potrebna i neizbježna, ali motori s unutarnjim izgaranjem trenutno su sam glavna okupacija - rekao je.

Benzinski motor oznake HCCI (Homogeneous Charge Compression Ignition) umjesto pomoću svjećica, paljenje goriva postiže kompresijom. No, ovaj novi motor ipak ima svjećice. One se naime, uključuju pri niskim temperaturama zraka, kako bi motor lakše podnio pokretanje. Potpredsjednik Mazde Akira Marumoto nazvao je razvoj tehnologije motora Mazdinim "srcem", te je isključio bilo kakvu mogućnost opskrbe drugih proizvođača novim, revolucionarnim benzinskim SKYACTIV-X motorom.

S druge strane, iz Mazde također navode kako aktivno razvijaju i tehnologiju električnih automobila, te da će do 2025. sve Mazde imati sustave autonomne vožnje. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama