Obavijesti

Tech

Komentari 22

Rimac: Ide nam, zapošljavamo ljude, cilj je biti poput Ferrarija

Rimac: Ide nam, zapošljavamo ljude, cilj je biti poput Ferrarija
5

Govoreći o percepciji Hrvatske, Mate Rimac je rekao da na nas Nijemci gledaju kao mi na Albaniju. Sandro Mur savjetuje startupima da budu fokusirani samo na projekt

VIDEO

Matija Kopić, Mate Rimac, Sandro Mur i Marko Linke osnivači su hrvatskih startupa koji su tijekom ove godine privukli više od 100 milijuna kuna investicija u svoje kompanije. U Zagrebačkom inkubatoru poduzetništva u petak su navečer govorili o svojim kompanijama, investicijama i planovima. 

Rimac je tako istaknuo da su u njegovu tvrtku Rimac automobili ove godine ušla trojica investitora, koji su ukupno uložili 10 milijuna eura. U Repsly koji su pokrenuli Marko Kovač i Marko Linke investitori su uložili 1,25 milijuna dolara, a u Kopićev Farmeron 2,65 milijuna. Bellabeat Sandra Mura i Urške Sršen privukao je interes ukupno 24 investitora koji su uložili 4,5 milijuna dolara u tvrtku koja djeluje u Zagrebu, Kini i SAD-u, a kroz nekoliko će dana predstaviti novi proizvod koji će pomagati majkama prije, ali i nakon rođenja beba.

'Možemo biti značajan gospodarski faktor'

Govoreći o svojoj kompaniji Mate Rimac je istaknuo kako im je proizvodnja rasprodana za sljedeće dvije godine te da rade i nove projekte, a razvijaju i modele automobila koji će se proizvoditi u većim količinama. Što se tiče Concept Onea, električnog superautomobila, Rimac je rekao da će ih ove godine proizvesti 2 ili 3, sljedeće već četiri. Druga tvrtka, Greyp, koja proizvodi električne bicikle, ove godine bi ih trebala proizvesti 70 do 80 komada. Govoreći o planovima za novi model u većim brojkama, plan je da 2017. proizvodi oko 200 automobila. 

- Možemo biti jako značajan gospodarski faktor u državi - rekao je Rimac i dodao da im je cilj biti kao Ferrari, no ne nužno te veličine. Odgovarajući na pitanja oko usporedbe s električnim automobilom tvrtke Dok-Ing, rekao je kako nikada ne bi radio automobil za masovnu proizvodnju, zbog ogromnih komplikacija te da treba biti i realan u procjeni tržišta na koje ciljaš.

Zagreb će dobiti novu startup konferenciju

Na pitanje zagrebačke dogradonačelnice Sandre Švaljek, oko razloga ostanka u Hrvatskoj, Rimac je rekao da im dobro ide i ovdje, sretni su jer mogu naći dobre ljude, ali malo je teže doći do kupaca. 

- Nijemci na nas gledaju kao mi na Albaniju - rekao je govoreći o lošoj percepciji Hrvatske, a dodao je i kako ne zna je li bilo pametno ili ne ostati, ali da se trude zaposliti što više ljudi. U kompaniji trenutno radi blizu 50 ljudi, a zapošljavaju i nove. 

Švaljek je inače najavila i kako će Zagreb u studenome biti domaćin startup konferencije Zagreb Connect, na kojoj bi se trebalo natjecati 30 startupa

Sandro Mur iz Bellabeata  govorio je o iskustvima mladih startupa te istaknuo kako danas morate stalno biti inovativni da bi uspjeli na tržištu. 

- Amerika je kao ogromna ulica. Ako nikog ne znaš, nećeš ništa ni dobiti - rekao je na iskustvo u programu američkog inkubatora Y Combinator gdje je mogao od ljudi koje je upoznao i tražiti investiciju. Svima koji bi htjeli pokrenuti startup, poručio je kako treba biti fokusiran isključivo na projekt i samo na njemu raditi. 

Istu je poruku imao i Matija Kopić iz Farmerona, koji kaže kako je ovaj posao iscrpljujuć, ali i puno se vraća nazad. Smatra da u cijeloj ovoj industriji ima puno praznih priča, dok bi svatko u konačnici trebao otići svaki dan do svog klijenta, razgovarati s njim i slušati njihove potrebe. Njegova tvrtka radi u Osijeku, ali i SAD-u, gdje razvijaju analitičke sustave za praćenje proizvodnje na farmama. Kaže i da bi volio imati priliku zaposliti koga želi, ili zadržati najbolje ljude, ali da oni isto tako imaju bolje prilike u ovom poslu. 

Marko Linke iz Repslyja, koji razvija sustav za mobilno poslovanje na terenu, rekao je da rade u 40 država na raznim kontinentima, a tvrtka im ima urede u Bostonu i Zagrebu, gdje radi oko 20 ljudi. Tvrtka je ranije bila poznata pod imenom Salespod, no kako su razvijali i širili mogućnosti softvera, odlučili su i da to ime više ne odgovara svemu što nude te nakon dugog analiziranja odabrali Repsly. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu