Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
11 komentara

Robokoljači: Šokantni video upozorava na opasne robote

Postavlja se pitanje tko će za ubojstva odgovarati? Znanstvenici diljem svijeta upozoravaju na moguću zloupotrebu umjetne inteligencije, a tim sa Berkeleya napravio je i video o ubojicama budućnosti - dronovima

Foto: screenshot/Youtube
11 komentara

Nerijetko je tema SF filmova, a uskoro bi moglo postati stvarnost. Autonomni sustavi oružja koji ubijaju bez utjecaja ljudi na njih bili su glavna tema na nedavno održanoj UN-ovoj konferenciji. Upozoravalo se na mogućnost pojave ovih sustava u budućnosti, te na njihove eventualne dosege.

O razvoju umjetne inteligencije posljednjih mjeseci više puta je govorio i Vladimir Putin. Onaj tko postane lider u toj sferi postat će najmoćniji čovjek na svijetu, kazao je. Kazao je i da će se ratovi u budućnosti voditi pomoću dronova. 

Dronovi, ili 'robokoljači' prikazani su i u kratkom videu koji je napravio tim Stuarta Russela sa Berkeleya. Oni smatraju da je vremena sve manje i da se treba suočiti s problemom.

- Ovaj kratki film nije spekulacija. Pokazuje rezultate tehnologija u naoružanju kakvo mi već posjedujemo - kazao je profesor Russel.

I Elon Musk je s ostalim vodećim ljudima u razvoju tehnologije u svijetu upozorio UN i pozvao ih da zabrane autonomne sustave oružja. Prethodno je više od 200 kanadskih te 100 australskih znanstvenika potpisalo pismo kojima upozoravaju svoje državne vrhove na isti problem.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message