Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
38 komentara

Sad je i službeno: Naknada za roaming u EU ukida se 2017.

Cijene telefoniranja, slanja poruka i surfanja dodatno će pasti od travnja sljedeće godine, a odlukom Europskog parlamenta naknade za roaming ukidaju se 2017.

REUTERS/PXL
Foto: REUTERS/PXL
38 komentara

Nakon što su u lipnju sklopili preliminarni dogovor da se ukinu naknade za mobilni roaming, Europski parlament u utorak je izglasao odluku kojom će unutar Unije ta zabrana stupiti na snagu od 15. lipnja 2017. godine. 

Kao što je bila praksa prethodnih godina, od 30. travnja 2016. godine roaming naknade (dodane na cijenu plaćenu kod kuće) ne smiju prekoračiti:

  • 5 centi po minuti za pozive
  • 2 centa za SMS-poruke
  • 5 centi po megabajtu za pokretnu mrežu

Europski parlament izvijestio je da će ograničenja naknada za dolazne pozive odrediti kasnije ove godine, ali se očekuje da će ta ograničenja biti niža nego za odlazne pozive.

Nacionalni regulatori moći će odobriti operaterima da nametnu minimalne pristojbe u iznimnim okolnostima, ako oni mogu dokazati da ne mogu vratiti svoje troškove i da to utječe na domaće cijene. 

Kako bi zaštitili industriju od zloporaba, kao što je "stalni roaming", operaterima bi u određenim okolnostima bilo dopušteno da naplaćuju malu naknadu, nižu od sadašnje, prema "fair use" politici. Točni podaci za to će biti definirani od strane Komisije i telekomunikacijskih regulatora, navodi se u odluci EU parlamenta.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message