Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
19 komentara

Hrvati za revoluciju u školama: Skupili više od 100.000 dolara

Indiegogo kampanja koju su pokrenuli Croatian Makers i Nenad Bakić želi u ruke tisuće školaraca staviti minijaturna micro:bit računala kojima će mališani učiti, ali i kreirati genijalne projekte

19 komentara

Dok se čeka država, građani su se sami pokrenuli. Oni su u manje od 24 sata prikupili potrebnih 60.000 dolara na Indiegogo kampanji kako bi barem 3600 učenika dobilo BBC Micro:bit minijaturna računala.

No, kampanja "Micro:bit -- STEM revolucija u hrvatskim školama" koju je pokrenula Croatian Makers inicijativa s Nenadom Bakićem već se približava i drugom cilju, a to je 100.000 dolara. Uspiju li to prikupiti, u projekt će uključiti više od 500 ustanova diljem Hrvatske. U četvrtak oko podne već su premašili 100.000 tako da je moguće da će prikupiti puno veći iznos od onog koji su planirali. 

Nakon što je premašen drugi cilj, sljedeća je ljestvica postavljena na 150.000 dolara, kako bi u projekt uključili još veći broj djece.

Nakon što su lani pokrenuli robotičku ligu, novom kampanjom Croatian Makers žele kupiti što veći broj Micro:bit računala. Kreirali su ih BBC, Microsoft i drugi partneri, a radi se o edukativnom i kreativnom alatu koji ima potencijal da inspirira cijelu generaciju mladih jer se može koristiti u STEM predmetima (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika), ali i u nizu drugih područja. Razni senzori, jednostavan način korištenja i bežično spajanje omogućuju mu da se koristi i u kemiji, ali i u glazbenom i likovnom odgoju te u osnovnim, srednjim školama i na fakultetima. Uz to su i jeftini, jer jedan set uređaja za cijeli razred košta kao jedan laptop. 

Kako vrijeme ide, autori kampanje navode da se ne može čekati reforma kurikuluma te da djeca imaju pravo na moderno obrazovanje danas. Ističu kako djeci trebaju suvremene vještine učenja, komunikacije i prezentacije - tj. sve ono što im treba da budu ravnopravni sudionici društva i gospodarstva 21. stoljeća. 

Njihov fokus je STEM područje koje smatraju ključnim jer se u njemu nalazi većina najatraktivnijih zanimanja današnjice, već i zato jer kompetencije iz njega postaju nezaobilazne u većini drugih zanimanja, a i ključno je za razvijanje duha i karaktera.

Kako se čini da će ova faza njihovog projekta biti uspješna, u sljedećoj planiraju da svako dijete u 6. ili 7. razredu osnovnih škola u Hrvatskoj dobije po jedan micro:bit u ruke zajedno s pripadajućom edukacijom  te da "radikalno zatvorimo tehnološki i mentalni procjep između onoga što hrvatsko školstvo nudi i što je suvremenim mladim ljudima potrebno". Za ovo će im biti potrebno oko 40.000 micro:bit setova. 

Za razliku od većine crowdfunding kampanja, oni koji podrže kampanju dobit će simbolične nagrade, dok su za one koji daju najveći iznos (1500 dolara) rezervirani i Micro:bit setovi. Među stotinama ljudi koji su podržali ima i brojnih organizacija, ali i oni iz poslovnog svijeta, a najveći donator je Gavin Susman koji je dao 6000 dolara.
 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message