Tech

Komentari 20

Samsungov Note Edge izgleda odlično, ali naljutit će ljevake

Samsungov Note Edge izgleda odlično, ali naljutit će ljevake

Galaxy Note 4 i Note Edge gotovo su identični, no Edge na svom desnom rubu ima zakrivljeni ekran. Gear VR su naočale za virtualnu stvarnost koje rade s Noteom 4

Samsung je u srijedu predstavio dva gotovo identična Notea, no Galaxy Note Edge definitivno spada među neobičnije uređaje koje je južnokorejski div dosad izbacio. Kad ga se vidi u radu, epitet futuristički sasvim mu pristaje, a sličan ekran vidjeli smo na CES-u prošle godine.

Njegov 5,7-inčni Quad HD (2560 x 1440) isti je kao i na Noteu, no na desnom rubu ekran je produžen i savinut te imamo 'traku' po dužini cijelog uređaja. Ta traka nije tek produžetak glavnog ekrana, već može imati više namjena. Može se raditi o alatnoj traci za brzi pristup aplikacijama, ali i kao notifikacijska traka za pozive te kao alatna traka unutar određenih aplikacija. Među njegovim funkcijama je i ravnalo.

Hoće li se ovo pokazati kao odlična stvar ili beskorisni dodatak, koji je Samsung napravio jer može, pokazat će vrijeme. Nakon što je isprobao Edge, kolega Dragan Petric iz Buga , također navodi da je dojam o ovom rubnom ekranu dvojak, ..bit će onih koji će u tome vidjeti itekakvo olakšanje pri svakodnevnom korištenju ovako moćnog phableta, ali i onih koji u njemu neće uočiti nikakvu praktičnu prednost, piše Petric.

Problema s korištenjem Edgea bi mogli imati i ljevaci. Dok drže telefon jednom rukom, teško bi mogli doći do tog ruba, a ako i koriste obje ruke, to bi moglo biti nespretno. Dok drže telefon u desnoj ruci, lijevom će zakloniti značajni dio ekrana. Dobro, i oni taj problem mogu riješiti, ako zarotiraju cijeli telefon, no u tom slučaju će ljevacima tipka Home biti na vrhu.

Što se samog hardvera tiče, uz odlični 5,7-inčni ekran  (2560 x 1440) dolazi 2,7 GHz četverojezgreni procesor s 3 GB RAM-a te 32 GB interne memorije, koja se može proširiti microSD karticama. Kapacitet baterije je 3220 mAh, dok je ona u Edgeu 3000 mAh. Unaprijeđena je i kamera koja sada snima fotografije rezolucije 16 megapiksela, uz prednju kameru od 3,7 megapiksela s f/1,9 otvorom blende. Uz kut od 120 stupnjeva, to bi trebalo omogućiti da lakše snimite grupni selfie.

Uz dva Notea, Samsung je predstavio i Gear VR, naočale za virtualnu stvarnost koje su izradili u suradnji s Oculusom, kojeg je kupio Facebook. Ove naočale rade u suradnji s Noteom 4 i to tako da se Note umetne u prednji dio uređaja te funkcionira kao ekran. Uz leće koje se mogu prilagoditi, telefon tako postaje pravi stroj za virtualnu stvarnost. Engadget piše kako je video u kratkom testu imao oštru sliku, nije bilo kašnjenja između okretanja glave i onog što se vidi na ekranu, a i samo korištenje je lako. Bit će dostupan ove godine. Žiroskop i akcelerometar prate pokrete glave, no ne i kretanje naprijed-nazad. Nema žica što je velika prednost.