Obavijesti

Tech

Komentari 11

Šef ruske agencije nakon kraha: Moramo ostati akter, počela je utrka za resurse Mjeseca

Šef ruske agencije nakon kraha: Moramo ostati akter, počela je utrka za resurse Mjeseca

Šef Roskosmosa Jurij Borisov, koji je izgledao potišteno tijekom intervjua za državnu TV postaju Rusija 24, rekao je da je u vitalnom nacionalnom interesu Rusije da ostane posvećena istraživanju Mjeseca

VIDEO

Utrka za istraživanje i razvoj Mjesečevih resursa je počela i Rusija mora ostati akter unatoč neuspjehu svoje prve lunarne misije u 47 godina, rekao je u ponedjeljak čelnik ruske svemirske agencije Roskosmos.

Ruska svemirska letjelica Luna-25 otela se kontroli i srušila na Mjesec u subotu nakon problema s pripremom za orbitu prije slijetanja, što ukazuje na slabljenje nekad moćnog svemirskog programa.

Race for moon resources has begun, says Russia's space chief after failed lunar mission

Šef Roskosmosa Jurij Borisov, koji je izgledao potišteno tijekom intervjua za državnu TV postaju Rusija 24, rekao je da je u vitalnom nacionalnom interesu Rusije da ostane posvećena istraživanju Mjeseca.

- Ovdje se ne radi samo o prestižu zemlje i postizanju nekih geopolitičkih ciljeva. Ovdje se radi o osiguravanju obrambenih sposobnosti i ostvarenju tehnološkog suvereniteta - rekao je Borisov u svom prvom javnom nastupu nakon neuspjeha misije.

- Danas ima i praktičnu vrijednost jer je, naravno, počela utrka za razvojem prirodnih resursa Mjeseca, a u budućnosti će Mjesec postati platforma za istraživanje dubokog svemira - idealna platforma - dodao je.

Luna-25 failure not a huge setback for Russian Moon programme - expert

Rusija je rekla da će pokrenuti druge lunarne misije i zatim istražiti mogućnost zajedničke rusko-kineske misije s posadom, pa čak i lunarne baze.

NASA je progovorila o "lunarnoj zlatnoj groznici" i istražila potencijal rudarenja na Mjesecu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Isprobali smo 360 Botslab Kids Watch E3 pametni sat za djecu
UVIJEK ONLINE

Isprobali smo 360 Botslab Kids Watch E3 pametni sat za djecu

Pametni sat za djecu E3 dolazi s jednostavnim sučeljem koje će djeca lako svladati, roditelji preko mobilne veze mogu pratiti lokaciju i kontaktirati mališane, a sat ima i kameru

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta