Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
39 komentara

Senzacija na groblju: Iskopali kosti avarskog ratnika iz 7. st.

Na Gradskom groblju u Vinkovcima iskopan je rijedak primjerak avarskog ratnika i njegova konja, koji potječu s prijelaza iz 7. na 8. stoljeće. Ovo je tek prvi od pet grobova koje će arheolozi pregledati

Foto: Grad Vinkovci
39 komentara

Rijedak nalaz posmrtnih ostataka avarskog ratnika s pojasnom garniturom koja se može datirati u prijelaz 7. na 8. stoljeće pronašli su proteklih dana arheolozi na vinkovačkom Gradskom groblju, potvrđeno je iz Gradskog muzeja Vinkovci.

Posted by Grad Vinkovci Službena stranica on Monday, 27 April 2020

Provodeći arheološka istraživanja na gradskom groblju u Vinkovcima, započeta prije pandemije koronavirusa, a nastavljena ovih dana, arheolozi Gradskog muzeja Vinkovci, istražujući avarske grobove na koje su naišli radnici proširujući grobljanske parcele, u zidanom grobu naišli su na posmrtne ostatke avarskog ratnika s pojasnom garniturom koju se može datirati u prijelaz 7. na 8. stoljeće, što je, po riječima arheologinje Gradskog muzeja Vinkovci Anite Rapan-Papeša, vrlo vrijedan nalaz.

Foto: Grad Vinkovci

- Kada gledamo zidani grob koji smo pronašli ispada da su Avari vidjeli kako su se Rimljani pokapali pa su napravili svoje kopije rimskih grobova - kaže ova arheologinja specijalizirana za srednji vijek.

Osim zidanog groba, arheolozi su istražili i grob u običnoj zemljanoj raki u kojoj su pronađeni ratnik i njegov konj, koji ima jedinstvene ukrase orme na području današnje Hrvatske.

Foto: Grad Vinkovci

- Konjanik je opljačkan, međutim ne i konj kojega pljačkaši nisu dirali. Po opremi koju smo zatekli na konju riječ je o rijetkom nalazu. Tako smo naišli na sedlo te brončane ukrase na dijelovima lubanje kojih je do sada pronađeno samo desetak na području avarskog kaganata odnosno države koja se između 6. i 8. stoljeća prostirala na području srednje Europe - kazala je Anita Rapan-Papeša.

Rapan-Papeša napomenula je kako granica zaštićene arheološke zone u Vinkovcima prolazi sredinom polja na kojem su se pojavili avarski grobovi te je riječ o najzapadnijim grobovima na području nekadašnjih rimskih Cibala.

Za istražiti je preostalo još pet avarskih grobova, a kako se radovi na širenju parcela na vinkovačkom Gradskom groblju budu nastavljali, nastavit će se i daljnja arheološka istraživanja.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message