Obavijesti

Tech

Komentari 39

Senzacija na groblju: Iskopali kosti avarskog ratnika iz 7. st.

Senzacija na groblju: Iskopali kosti avarskog ratnika iz 7. st.
5

Na Gradskom groblju u Vinkovcima iskopan je rijedak primjerak avarskog ratnika i njegova konja, koji potječu s prijelaza iz 7. na 8. stoljeće. Ovo je tek prvi od pet grobova koje će arheolozi pregledati

VIDEO

Rijedak nalaz posmrtnih ostataka avarskog ratnika s pojasnom garniturom koja se može datirati u prijelaz 7. na 8. stoljeće pronašli su proteklih dana arheolozi na vinkovačkom Gradskom groblju, potvrđeno je iz Gradskog muzeja Vinkovci.

Provodeći arheološka istraživanja na gradskom groblju u Vinkovcima, započeta prije pandemije koronavirusa, a nastavljena ovih dana, arheolozi Gradskog muzeja Vinkovci, istražujući avarske grobove na koje su naišli radnici proširujući grobljanske parcele, u zidanom grobu naišli su na posmrtne ostatke avarskog ratnika s pojasnom garniturom koju se može datirati u prijelaz 7. na 8. stoljeće, što je, po riječima arheologinje Gradskog muzeja Vinkovci Anite Rapan-Papeša, vrlo vrijedan nalaz.

- Kada gledamo zidani grob koji smo pronašli ispada da su Avari vidjeli kako su se Rimljani pokapali pa su napravili svoje kopije rimskih grobova - kaže ova arheologinja specijalizirana za srednji vijek.

Osim zidanog groba, arheolozi su istražili i grob u običnoj zemljanoj raki u kojoj su pronađeni ratnik i njegov konj, koji ima jedinstvene ukrase orme na području današnje Hrvatske.

- Konjanik je opljačkan, međutim ne i konj kojega pljačkaši nisu dirali. Po opremi koju smo zatekli na konju riječ je o rijetkom nalazu. Tako smo naišli na sedlo te brončane ukrase na dijelovima lubanje kojih je do sada pronađeno samo desetak na području avarskog kaganata odnosno države koja se između 6. i 8. stoljeća prostirala na području srednje Europe - kazala je Anita Rapan-Papeša.

Rapan-Papeša napomenula je kako granica zaštićene arheološke zone u Vinkovcima prolazi sredinom polja na kojem su se pojavili avarski grobovi te je riječ o najzapadnijim grobovima na području nekadašnjih rimskih Cibala.

Za istražiti je preostalo još pet avarskih grobova, a kako se radovi na širenju parcela na vinkovačkom Gradskom groblju budu nastavljali, nastavit će se i daljnja arheološka istraživanja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

Svaki sa svojim karakterom: Testirali smo Huawei Watch GT4
TROJAC NA TESTU

Svaki sa svojim karakterom: Testirali smo Huawei Watch GT4

GT4 dolazi u tri različita izdanja, ali s impresivnom baterijom koja radi do 14 dana s jednim punjenjem. Metalna kućišta s različitom obradom i bojama te remenjem, svakom satu daju i drugačiji fokus, no nedostaje i dalje velik broj aplikacija

U Hrvatskoj više od dva i pol milijuna registriranih vozila
NOVA STATISTIKA

U Hrvatskoj više od dva i pol milijuna registriranih vozila

Broj prvi put registriranih cestovnih vozila iznosio je 190.063, uz rast od 28,6 posto u odnosu na 2022. godinu.
Helikopter Ingenuity poslao je posljednju poruku s Marsa: 'On će sada biti testna platforma...'
ISTRAŽIVANJE CRVENOG PLANETA

Helikopter Ingenuity poslao je posljednju poruku s Marsa: 'On će sada biti testna platforma...'

Dosad je Ingenuity ukupno prešao oko 17 kilometara i letio na visini od 24 metra. Na Mars je stigao u veljači 2021. na roveru Perseverance