Obavijesti

Tech

Siguran put na željeni fakultet: Kako položiti državnu maturu bez muke

Siguran put na željeni fakultet: Kako položiti državnu maturu bez muke

Večernji list u suradnji s gradivo.hr-om donosi savjete kako se pripremiti za maturu u mjesec dana i poklanja tri paketa besplatnih priprema za maturu.

Od početka ljetnog roka državne mature dijeli nas nešto više od mjesec dana, stoga maturanti i drugi kandidati intenzivno razmišljaju kako najbolje iskoristiti preostali period za učenje i vježbanje gradiva potrebnog za upis na željeni fakultet. Ako dosad niste bili u prilici krenuti s pripremama, ne brinite – još uvijek nije kasno. Večernji list u suradnji s online platformom za pripremu mature gradivo.hr donosi ključne savjete koji će vam pomoći da se što bolje pripremite za maturu u svega mjesec dana.

Napravite raspored

Izdvojite termine polaganja na državnoj maturi i prema njima sastavite svoj plan učenja. Svi su dužni polagati tri obavezna i jedan izborni predmet, no svakako uzmite u obzir da neki fakulteti dodatno boduju određene izborne predmete, čak i kada nisu obavezni. Kada procijenite koliko gradiva imate iz svakog predmeta, lakše ćete predvidjeti koliko će vam vremena biti potrebno i isplanirati učenje, a onda vam preostaje samo držati se definiranog rasporeda.

Rješavajte mature od prethodnih godina

Prolaženjem kroz stare mature dobit ćete uvid na koji su način koncipirana pitanja i što se od vas očekuje da znate. Platforma gradivo.hr objedinila je video rješenja svih zadataka dosadašnjih matura iz matematike, hrvatskog, fizike i kemije, a pristup materijalima imate do kraja mature pa sami možete odlučiti o mjestu, vremenu i tempu koje vam najbolje odgovara za učenje te ponavljati koliko god puta želite.  

Koristite skripte i zbirke zadataka za dodatno vježbanje

Nakon što prođete ispite s prethodnih matura, utvrdite stečeno znanje uz pomoć skripti i zbirki zadataka za samostalno vježbanje. Uz kvalitetnu organizaciju i pametan pristup učenju moguće je u razumnom roku proći kroz čitavo gradivo, no velik dio pročitanog se zaboravi ako se ne ponavlja. Ne kaže se uzalud da je „ponavljanje majka znanja“, a vježbanje će u vama potaknuti samopouzdanje i pomoći vam da se osjećate spremno prilikom izlaska na maturu. 

Učite pametnije, a ne više

Više ne znači uvijek i kvalitetnije. Ponekad su dva sata skoncentriranog učenja neusporedivo vredniji od šest sati gledanja u knjigu ili ekran uz razne distrakcije. Planirajte vrijeme učenja i redovito uzimajte pauze za kvalitetno spavanje, jelo i piće kako vam ne bi padala koncentracija, a najviše se posvetite onom dijelu gradiva u kojem imate rupe. Platforma gradivo.hr omogućava vam da se fokusirate na ono što ne znate i tako naučite pametno učiti te, jednog dana, pametno studirati i raditi.  

Svi vi koji tek planirate krenuti s pripremama za državnu maturu, na platformi gradivo.hr pronaći ćete sve što vam je potrebno za uspješno polaganje ispita. 

Večernji list u suradnji s gradivo.hr-om organizira nagradni natječaj u sklopu kojega imate mogućnost osvojiti besplatne pripreme za maturu na platformi gradivo.hr. Pošaljite nam svoju omiljenu srednjoškolsku uspomenu, odnosno ispričajte po kojoj smiješnoj ili na bilo koji način zanimljivoj anegdoti ćete pamtiti to razdoblje.

Žiri sastavljen od članova Večernjeg lista i gradivo.hr-a odabrat će tri najkreativnije prijave i njihove autore nagraditi Paket peticom na gradivo.hr koji će im omogućiti pripreme uz ispite s posljednjih 5 godina mature, iz jednog predmeta prema vlastitom izboru.

Sve što trebate učiniti za sudjelovanje u nagradnom natječaju jest popuniti obrazac na kraju ovog članka do 7. svibnja 2023., a sretne dobitnike objavit će Večernji list najkasnije do 10. svibnja 2023.

Pravila natječaja možete pronaći ovdje.

Fill out my online form.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana
Hrvatica u Malmöu za 24sata: 'Za Baby Lasagnu imamo velike planove, a i Šveđani ga hvale!'
ISPLANIRALI CIJELO DRUŽENJE!

Hrvatica u Malmöu za 24sata: 'Za Baby Lasagnu imamo velike planove, a i Šveđani ga hvale!'

Predstavnik hrvatske na Eurosongu Baby Lasagna otputovao je u Malmö u petak. Tamo će posjetiti i Hrvatsko kulturno društvo 'Jadran', a njegova predsjednica Jelena Fučkar otkrila nam je što pripremaju za Marka