Obavijesti

Tech

Komentari 117

Sjeverni pol će 'postati' južni: Što će biti s planetom i nama?

Sjeverni pol će 'postati'  južni:  Što će biti s planetom i nama?
1

Zamjena polova je uobičajen proces u Zemljinoj prošlosti. Taj proces se dogodi svakih 200.000 do 300.000 godina, no zadnji put se to dogodilo prije 780.000 godina

VIDEO

Magnetsko polje Zemlje oslabilo je 15% u zadnjih 200 godina, a znanstvenici zbog toga strahuju da bi se Zemljini polovi mogli zamijeniti.

Zamjena polova je normalna pojava u dugačkoj Zemljinoj povijesti. Uobičajeno je da se izmjene svakih 200.000 do 300.000 godina, no zadnja promjena dogodila se prije 780.000 godina, što bi moglo značiti da je uskoro za to vrijeme, piše Daily Mail.

Opažanja znanstvenika koji su preko satelita pratili promjene u kori Zemlje zaključili su da otopljeno željezo i nikal upijaju energiju iz kore točno na mjestima gdje se generiraju magnetska polja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

No, što će se dogoditi ako se doista polovi zamijene?

1. Nove migracije i navigacije

Neke životinje, poput kitova i ptica, vjerojatno će koristiti magnetska polja za nove migracije, a mogle bi čak razviti nove metode navigacije.

2. Jače zračenje

Povećalo bi se zračenje iz svemira, zbog čega neki znanstvenici najavljuju dvostruko povećanje oboljenja od raka. No, profesor Richard Holme kaže kako će to zračenje i dalje biti manje opasno od "ležanja na plaži cijeli dan".

- Dakle, ukoliko se to i dogodi, najbolja vrsta zaštite će biti veliki šešir - objašnjava Holme.

3. Potpuni nestanak struje

Zbog slabljenja magnetskog polja, znanstvenici sve više inzistiraju na pronalasku održive energije koja bi mogla spriječiti potpuni nestanak struje jednom kad se polovi zamijene.

4. Klimatske promjene

Danski znanstvenici vjeruju kako klimatske promjene kojima svjedočimo već godinama nisu posljedica ugljikovog dioksida, već najava zamjene polova. No, ozonske rupe bi se povećale i trebalo bi nam puno dulje da ih 'zakrpamo'.

Ledenjak

5. Zemlja će postati kao Mars

Kroz milijardu godina Zemlja bi od 'oceanskog svijeta' mogla postati vrlo suh planet koji ne može podržavati oblike života.

Znanstvenici ipak poručuju da ništa od toga nije u potpunosti sigurno. Obzirom da se proučavanjem Zemlje bave otprilike 170 godina, to je daleko premalen broj kako bi nešto mogli sa sigurnošću potvrditi.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 117
VIDEO

'Pio sam litru votke na noć, a evo kako sam se ostavio pića'
ISPOVIJEST BIVŠEG ALKOHOLIČARA

'Pio sam litru votke na noć, a evo kako sam se ostavio pića'

Uništio sam veze, postao ogorčeniji i bjesniji, nije me bilo briga što ljudi misle o meni. Došlo je do točke u kojoj sam jako puno vremena počeo provoditi sam u pijanom stanju, prisjetio se ovaj Britanac

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje