Tech

Komentari 1

'Škola budućnosti': Tvrtke Stemi i Infobip učit će školarce što su umjetna inteligencija i chatbot

'Škola budućnosti': Tvrtke Stemi i Infobip učit će školarce što su umjetna inteligencija i chatbot

Vizija nam je transformirati mlade iz konzumenata tehnologije u tehnološke stvaratelje. Želimo da posve razumiju tehnologiju kojom su okruženi. Naša je tvrtka usmjerena da učenicima već u osnovnoj i srednjoj školi pruži vrhunsko industrijsko STEAM iskustvo rada na tehnološkim projektima. Zato smo udružili snage s vodnjanskom IT tvrtkom Infobipom kako bismo mladima omogućili izravan doticaj kroz praktični rad s najboljim iz industrije, kaže Marin Trošelj, direktor tvrtke STEMI.

Hrvatske IT tvrtke STEMI i Infobip to planiraju postići projektom "Škola budućnosti", koji su predstavili u srijedu 10.prosinca.  Projekt je u ulozi glavnog partnera podržala tvrtka A1 Hrvatska. Glavni cilj projekta je otvoriti polaznicima osnovnih škola prozor u tehnološku budućnost na način da se djeci kroz praktičan rad približi svijet umjetne inteligencije. 

Kako chatbotovi rješavaju probleme

Učenici će u sklopu projekta u svojim školama formirati razvojne timove, a pri prvom koraku će istražiti UN-ove ciljeve održivosti. Zatim će odabrati jedan od navedenih ciljeva i detektirati problem koji mogu riješiti izradom chatbota. Inženjeri tvrtki Stemi i Infobip za učenike će razviti edukacijske materijale i programersko okruženje kroz koje će prenijeti vlastito industrijsko iskustvo i znanje po pitanju razvijanja tehnoloških radova. Razvojni timovi će na kraju projekta predstaviti i podijeliti svoja chatbot rješenja sa širom javnosti, a radovi će se moći i isprobati. 

- Kvalitetan prijenos znanja na najmlađe generacije, a tu je Infobip našao sjajnog partnera u STEMI-ju, je od velike važnosti ako želimo dugoročni društveni napredak. Umjetna inteligencija je jedan od glavnih tehnoloških smjerova u Infobipu i jako nam je važno da najmlađe generacije već od malih nogu uče o tehnologiji budućnosti. Upravo se među njima kriju novi lideri i inovatori koji će možda pomoću svojih rješenja zasnovanih na AI-ju našu svakodnevicu učiniti još lakšom i kvalitetnijom - ističe Izabel Jelenić, tehnički direktor Infobipa.

S djecom će raditi najbolji

Uz mentorstvo Infobipovih inženjera i stručnjaka odabrane škole u sklopu projekta prikupit će najnaprednija znanja i vještine na polju umjetne inteligencije, nakon čega će ih moći prenijeti na najmlađe

Inače, Infobip je globalna IT i telekomunikacijska tvrtka koja pruža usluge mobilnih komunikacija u oblaku (cloud) za poslovne korisnike. Lani su proglašeni Poduzetnicima godine, a za 300 milijuna dolara kupili su američku kompaniju Amdocs. Globalno zapošljavaju više od 2100 ljudi te kroz 67 ureda posluje na šest kontinenata, pri čemu surađuje s više od 300.000 klijenata.

Zagrebačko-riječka tvrtka STEMI na hrvatsko tržište je plasirala Hexapod robota-pauka koji se koristi kao alat obrazovni alat pomaže u učenju  elektronike, robotike i programiranja. Već nekoliko godina rade na edukaciji mladih u novim tehnologijama, a ostvarili su značajne poslovne suradnje s međunarodnim IT kompanijama.

- Digitalizacija transformira društvo i poslovanje, a u posljednje vrijeme je nezaobilazna okosnica svake industrije. Zbog toga je potrebno djecu učiti naprednim vještinama poput umjetne inteligencije, kako bi od rane dobi bili aktivni pripadnici digitalne generacije, spremni na nove poslove koji ih čekaju u budućnosti. U A1 Hrvatska smo oduvijek bili fokusirani na razvoj digitalnih vještina i novih zanimanja poput data analitičara, specijalista za AI i strojno učenje, stručnjaka za robotizaciju i ta znanja i te vještine želimo dijeliti i sa zajednicom - poručuje Jiri Dvorjančansky, predsjednik Uprave A1 Hrvatska.