Obavijesti

Tech

Komentari 15

Slavni Concorde prvi put je poletio prije točno 47 godina

Slavni Concorde prvi put je poletio prije točno 47 godina
4

Nakon prvog leta 1969. godine, Concorde je čekao još nekoliko godina da bi ga uveli u službu. Letio je do 2003. godine. Sada nekoliko kompanija i NASA rade na nasljednicima

VIDEO

Concorde, jedan od dva putnička aviona koji su letjeli nadzvučnom brzinom (drugi je Tupoljev Tu-144), na današnji dan prije 47 godina prvi je puta poletio. 

Pilot Andre Turcat imao je tu čast odvesti Concorde na njegov prvi let koji je trajao samo 27 minuta, a njegova brzina nije prelazila 480 km/h. Kasnije će Concorde postizati brzine od 2080 km/h. 

Wikipedia

Sretnici koji su svjedočili prvom letu ove ikone zrakoplovstva rekli su kako se pistom prolomio spontani aplauz okupljenih novinara i snimatelja kada je Concorde poletio. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Concordeov prvi let trebao je biti i ranije, no testni let je dvaput odgođen zbog lošeg vremena.

Nakon prvog leta 2. ožujka 1969. godine Concorde su uveli u službu 1976. godine, no kako nikad nije bio komercijalno uspješan projekt, povučen je iz prometa 2003. godine, nakon 27 godina službe. Ukupno je izrađeno samo 20 zrakoplova, a troškovi su bili 6 puta viši od predviđenog. Samo su se British Airways i Air France odlučili, uz državne subvencije, na kupnju ovih zrakoplova. 

Wikipedia

Ovaj avion ostat će zapamćen u povijesti i po svom specifičnom izgledu, a klub koji okuplja obožavatelje ovog aviona nada se da ćemo ga opet vidjeti u letu. U tu svrhu već su prikupili 250 milijuna dolara kojima namjeravaju otkupiti Concorde s pariškog aerodroma kako bi ga ponovo vinuli među oblake.

I NASA radi na razvoju nasljednika Concordea

Putnici koji jedva čekaju ponovni povratak nadzvučnih putničkih aviona mogli bi uskoro doći na svoje jer je NASA objavila da se radi na razvoju aviona koji bi mogao popuniti Concordeovo mjesto. Lockheed Martin dobio je 20 milijuna dolara da dizajniraju letjelicu koja neće proizvoditi toliki udar pri probijanju zvučnog zida već će biti puno tiša. To bi trebalo otvoriti i puno više odredišta za nove zrakoplove. No, uz NASA-u još nekoliko tvrtki radi na zrakoplovima koji bi bili brži od zvuka.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Svaki sa svojim karakterom: Testirali smo Huawei Watch GT4
TROJAC NA TESTU

Svaki sa svojim karakterom: Testirali smo Huawei Watch GT4

GT4 dolazi u tri različita izdanja, ali s impresivnom baterijom koja radi do 14 dana s jednim punjenjem. Metalna kućišta s različitom obradom i bojama te remenjem, svakom satu daju i drugačiji fokus, no nedostaje i dalje velik broj aplikacija

Helikopter Ingenuity poslao je posljednju poruku s Marsa: 'On će sada biti testna platforma...'
ISTRAŽIVANJE CRVENOG PLANETA

Helikopter Ingenuity poslao je posljednju poruku s Marsa: 'On će sada biti testna platforma...'

Dosad je Ingenuity ukupno prešao oko 17 kilometara i letio na visini od 24 metra. Na Mars je stigao u veljači 2021. na roveru Perseverance
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle