Obavijesti

Tech

Komentari 82

Slični nama? Otkrili su kako bi mogli izgledati izvanzemaljci...

Slični nama? Otkrili su kako bi mogli izgledati izvanzemaljci...
1

Znanstvena fantastika često nam izvanzemaljce prikazuje kao čudovišne kreacije, no novo istraživanje pokazuje da bi mogli biti puno sličniji nama nego što se dosad mislilo

VIDEO

Mali zeleni, odnosno izvanzemaljci u filmovima i serijama najčešće su prikazivani kao 'mali sivi' ili pak kao ljudi s nekim razlikama u izgledu. I dok je razlog za to bio praktičan - takve su maske bile jeftinije, pa smo Vulkance dobili uz promjenu frizure i šiljate uši. Znanstvenici s Oxforda sada kažu kako bi takav prikaz izvanzemaljaca mogao biti prilično točan, odnosno da bi mogli biti puno sličniji nama nego što smo mislili. 

Navode kako bi se prirodna selekcija mogla primijeniti i kod izvanzemaljskih oblika života te sugeriraju da bi i ovdje moglo vrijediti 'preživljavanje najsposobnijih'. Koristeći teoriju evolucije odlučili su prognozirati razvoj života neovisno o Zemlji.

Kako navodi Sam Levin iz Oxfordova odjela za zoologiju, to je koristan pristup jer se teorijska predviđanja mogu primijeniti na izvanzemaljske oblike života koji se temelje na siliciju, nemaju DNK ili možda udišu dušik.

Koristeći tu ideju izvanzemaljske prirodne selekcije pozabavili su se evolucijom i razvojem kompleksnih oblika života u svemiru.

Tako sugeriraju da bi i u svemiru oblici života mogli postajati kompleksniji, kao što je bio slučaj i kod nas. Život na Zemlji postao je napredniji kao posljedica ekstremnih promjena, a jedna od takvih bila je razvoj višestaničnih oblika života prije 600 milijuna godina. 

- Pod pretpostavkom da su izvanzemaljci prošli takve velike promjene, u kakvima se razvila kompleksnost među vrstama na Zemlji, možemo reći da postoji i stupanj predvidljivosti u evoluciji koji bi uzrokovao da izgledaju kao mi - navodi Levin.

Dodaje da će kao i kod nas, na svakoj razini organizma biti mehanizmi koji će eliminirati konflikte, održavati suradnju kako bi organizam funkcionirao. Isto tako, naglašava i da još ne možemo reći hoće li ti izvanzemaljci hodati na dvije noge i imati velike zelene oči. 

Bez obzira na sve, još nismo otkrili život na nekom drugom planetu. No, kako navodi Levin, samo u našoj galaksiji moglo bi biti na stotine tisuća planeta na kojima je život moguć, a njihova teorija je samo mali korak prema tome kakvi bi izvanzemaljci mogli biti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 82
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama