Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
10 komentara

Slušaj ženu i spriječi muke po majstorima - uvijek pali

Investitori koji imaju novaca, no ne vremena ili iskustva, odlučuju se najčešće za glavnog izvođača po sistemu "ključ u ruke". Drugi ulože malo više vremena i truda

24sata
Foto: 24sata
10 komentara

Nastavljamo s gradnjom niskoenergetske kuće u Zagrebu. Ono što ste propustili do sada pročitajte i pogledajte ovdje.

Jelušići su svoju viziju novog doma najprije povjerili arhitektu. Od njega su dobili glavni projekt čiji je troškovnik sastavni dio. U troškovniku su detaljno navedene sve vrste radova i materijala, s točnim količinama i okvirnim cijenama, kako bi unaprijed znali ukupnu vrijednost investicije. Kod zahtjevnijih objekata naručuje se i izvedbeni projekt, s mnogo više razrađenih detalja, što ovdje nije bilo potrebno. Troškovnik se sastoji od sljedećih dijelova:

U pregovorima nipošto ne zanemarite ženino mišljenje. Marko Jelušić je tu lekciju savladao.

1. Građevinski radovi

Pripremni radovi
Rušenja i demontaže
Zemljani radovi (iskopi i odvoz)
Betonski i armirano betonski radovi
Izolaterski radovi (termo i hidro)
Zidarski radovi
Razni građ. radovi

Jelušići su se ipak odlučili za varijantu da biraju glavnog izvođača za građevinske radove koji obuhvaćaju sve - od iskopa do krova.

2. Obrtnički radovi

Krovopokrivački radovi
Limarski radovi
Bravarski radovi
Stolarski radovi
Keramičarski radovi
Fasaderski radovi (s oblogama)
Soboslikarsko ličilački radovi
Podopolagački radovi
Kamenarski radovi
Dobave i ugradbe

3. Instalaterski radovi

Inst. vodovoda i odvodnje (fekalna, oborinska,drenažna)
Elektroinstalacije (jaka i slaba struja i gromobran)
Instalacije zemnog (ili ukapljenog) plina (nisu obvezne)
Strojarske instalacije (grijanje, hlađenje, ventilacija)

Prema potrebi i mogućnostima, investitor može dodatno naručiti i projekte s troškovnicima za detaljno uređenja interijera i okoliša s hortikulturom.

Investitori koji imaju novaca a nemaju vremena ili iskustva, odlučuju se najčešće za jednog glavnog izvođača po sistemu „ključ u ruke“. Tada on po potrebi angažira i plaća sve ostale podizvođače. Jelušići su se ipak odlučili za varijantu da biraju glavnog izvođača za građevinske radove koji obuhvaćaju sve od iskopa zemlje do sazidane kuće pod krovom, sa žbukom i fasadom. Posebno su angažirali izvođača za rušenje i demontažu koji je spremno odgovorio na sve njihove zahtjeve očuvanja vegetacije na parceli i maksimalne iskoristivosti materijala starog objekta.

Također su odmah angažirali izvođača elektroinstalacija i vodoinstalacija koji moraju biti uključeni već od početka gradnje, a u kasnijim fazama će angažirati izvođače raznih obrtničkih radova. Na taj način imaju veću kontrolu kvalitete izvedbe i troškova.

Najbolja preporuka o izvođačima prenosi se usmenom predajom, pa su se Jelušići detaljno raspitali o njima. U uži izbor ušlo je 5 tvrtki s kojima su nastavili pregovore uz stručnu podršku svog nadzornog inženjera kojeg su odmah na početku angažirali,a koji im je bio od velike pomoći prilikom odlučivanja. Prednost su dali izvođaču koji im je odgovarao po cijeni, referencama, kvaliteti gradnje i dogovorenim rokovima gradnje. No, kako bi se uvjerili da izvođač nema samo dobar marketing, u društvu nadzornog inženjera obišli su aktualna gradilišta na kojima je izvođač radio. Do konačne odluke vodila ih je i intuicija. Naš je savjet stoga da u pregovorima nipošto ne zanemarite ženino mišljenje. Marko Jelušić je tu lekciju savladao.

«Ovakav izbor glavnog izvođača zahtijevao je puno vremena, za usporedbu cijena po pojedinim stavkama u troškovniku, za razgovore i provjere izvođača, ali uvjereni smo da će se to isplatiti. S obzirom na to kako su radovi krenuli, zadovoljni smo našim izborom. Naš glavni izvođač je tvrtka Opkopar d.o.o.», rekla je Renata Jelušić.

Na kraju, vrlo je važno da ono što ste ispregovarali stavite na papir kako biste izbjegli neugodnost da se jedna stvar tumači na sto i jedan način. Jelušići su s izvođačem prije početka radova potpisali ugovor koji njih obvezuje na pravovremeno plaćanje i osiguranje svih potrebnih projekata i preduvjeta gradnje, a izvođača na pravovremeno i kvalitetno izvršavanje svih dogovorenih radova.

Redovito pratite projekt Niskoenergetska kuća A-Ž powered by YTONG na specijaliziranoj stranici 24sata.hr/niskoenergetska-kuca, kroz nedjeljne reportaže u novinama 24sata i svake nedjelje u 13:30 sati na 24sata TV. Svaki tjedan donosimo svježe informacije s gradilišta i aktualne teme iz područja energetske učinkovitosti i gradnje.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message