Obavijesti

Tech

Komentari 15

Bliži se trenutak istine: Raketa s jurilicom spremna za prvi let

Bliži se trenutak istine: Raketa s jurilicom spremna za prvi let
6

Elon Musk je rekao u ponedjeljak da su napravili sve da osiguraju najbolji mogući ishod, ali ovo je prvi test i nada se da se neće razletjeti na rampi. Kaže i da će uspjeh biti udarac za ostale rakete teške kategorije

VIDEO

Uspije li SpaceX danas lansirati Falcon Heavy raketu, Elon Musk misli da će to potpuno uništiti konkurenciju za lansiranje teških tereta u svemir. No, ključno u svemu je da Muskova grdosija treba poletjeti u orbitu i ne raspasti se. 

Raketa Falcon Heavy treba poletjeti u 19.30 sati, a bude li sve kako je planirano, ovo će biti najjača raketa na svijetu i najjača nakon Saturna V. No, u isto vrijeme će biti i daleko jeftinija od ostalih raketa koje mu konkuriraju za lansiranje velikih tereta, poput ruskog Protona, europske Ariane 5 ili američke Delta IV Heavy rakete. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Musk otkrio i "vozača" Tesle koji će poletjeti prema Marsu
Musk otkrio i "vozača" Tesle koji će poletjeti prema Marsu

Naime, Falcon Heavy je raketa koja je nastala spajanjem tri Falcon 9 rakete i ona slijedi istu poslovnu ideju recikliranja raketa. Muskova ideja je i da se tri modula Falcon Heavy rakete mogu nakon lansiranja odvojiti i vratiti na Zemlju. Dosad su pokazali da su usavršili spuštanje jednog modula koji može ponovno poletjeti, no tri su sasvim drugačiji izazov. No, SpaceX je jedina kompanija koja je ovo usavršila i jedina koja je u svemir poslala reciklirane rakete i kapsule. 

- Bio bi velik udarac ako se raketa razleti, ali pođe li nešto po zlu, nadamo se da će to biti u kasnijoj fazi misije pa da barem možemo naučiti gdje smo pogriješili - rekao je Musk za Business Insider u ponedjeljak i naglasio da će biti sretan samo da se raketa odvoji od rampe i ne razleti na njoj. 

U tom slučaju bi trebali mjeseci da se ponovno izgradi rampa. No, cijeli niz stvari može poći po zlu, čak i ako se raketa odvoji od lansirne rampe. Mogu je rastrgati udarni valovi, moduli se možda neće odvojiti kako treba ... jer ovo je prvi test ovakve rakete i u tome je ključ. U tom slučaju, novu raketu bi mogli izgraditi za koji mjesec. 

Musk se nada da će uspješan let barem pokazati da je dizajn dobar i kaže kako je siguran da su napravili sve što mogu da izgledi za uspjeh budu maksimalni. 

- Ovo će biti spektakularan uspjeh ili spektakularan neuspjeh. U svakom slučaju, vrijedno gledanja - rekao je Musk. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle