Obavijesti

Tech

Komentari 3

Spremaju se za budućnost: HT prvi u Hrvatskoj demonstrirao 5G+ brzine do čak 4 Gbit/s

Spremaju se za budućnost: HT prvi u Hrvatskoj demonstrirao 5G+ brzine do  čak 4 Gbit/s
3

Prikazane performanse mreže u bližoj budućnosti omogućit će razvoj novih i inovativnih usluga, a 5G+ mreža imat će značajnu ulogu u daljnjem razvoju e-mobilnosti u Hrvatskoj

VIDEO

Hrvatski Telekom prvi je u četvrtaki u Hrvatskoj pokazao mogućnosti 5G+ mreže postigavši brzine do 4 Gbit/s te vrijeme odaziva mreže od samo 10 milisekundi.

5G+ mreža zasniva se na frekvencijama od 26 GHz koje je Hrvatski Telekom osigurao na natječaju za 5G spektar okončanom u kolovozu. Time je Hrvatski Telekom postao i jedini operator u Hrvatskoj koji pruža 5G usluge na svim raspoloživim 5G frekvencijskim pojasevima. 5G+ mreža višestruko povećava performanse mobilne mreže u segmentu vršnih, srednjih brzina pristupa internetu te skraćuje vremena odziva mreže.

Prikazane performanse mreže u bližoj budućnosti omogućit će razvoj novih i inovativnih usluga, a 5G+ mreža imat će značajnu ulogu u daljnjem razvoju e-mobilnosti u Hrvatskoj. Tako su i predstavili koncept usluge ažuriranja softvera za električne automobile te razmjene podataka sa servisnim centrom prilikom punjenja na e-punionicama.

- Danas pokazanim performansama 5G+ mreže pokazali smo koliko nas uzbudljiva budućnost čeka s 5G tehnologijom. Segment e-mobilnosti i električnih automobila samo je jedna od grana koja će doživjeti puni procvat zahvaljujući 5G-u. Zbog velike širine spektra, 26 GHz frekvencijsko područje bit će ključno u budućnosti za ostvarivanje velikih kapaciteta, a ujedno i velikih vršnih brzina prijenosa. To će omogućiti razvijanje novih korisničkih usluga koje će moći koristiti veliki kapacitet i ultra-nisku latenciju kao što su, na primjer, campus mreže za industriju 4.0 - ističe Boris Drilo, član Uprave Hrvatskog Telekoma i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije.

U segmentu električnih vozila 5G će biti ključan za napredno korisničko iskustvo, još veću sigurnost i pouzdanost u odvijanju prometa. Procjenjuje se da će do 2030. godine na svjetskim cestama biti 41 milijun automobila povezanih s 5G-om te da će se taj broj barem udvostručiti do 2035. godine. S obzirom na to, nužna je u potpunosti pouzdana i napredna mrežna infrastruktura za podršku EV punionicama na kojoj Hrvatski Telekom sustavno radi i koju kontinuirano unaprjeđuje.

- Brz i siguran prijenos podataka nužan je za uspješnu tranziciju ka punoj primjeni e mobilnosti. Uvođenje danas predstavljenih funkcionalnosti i mogućnosti 5G mreže pozitivno se odražava na vezane industrije kod kojih dolazi do daljnjeg ubrzanog razvoja, do većeg ulaganja u sigurnosne aspekte rješenja i proizvoda te infrastrukturu. Kvaliteta korisničkog iskustva se unaprjeđuje jer sve postaje brže, jednostavnije i preciznije, nema čekanja i manji je broj grešaka, a povećana je dostupnost u svakoj točki kontakta s uslugom. 5G se susreće s potrebama novih generacija, a svima koji doživljavaju promjenu omogućuje brže prihvaćanje tehnoloških novosti koje za cilj imaju održivost i sigurnost -  objasnio je Goran Ježić, direktor tvrtke Business Computer Systems.  

 

S najvećim brojem postavljenih punionica, Hrvatski Telekom predvodnik je na području e-mobilnosti u Hrvatskoj i regiji te najpouzdaniji tehnološki partner u njihovoj implementaciji i upravljanju, kao i u pružanju digitalne usluge punjenja. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama