Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
3 komentara

STEM revolucija: Država čeka, građani sami mijenjaju škole

STEM područje omogućuje razvoj znanja i vještina koja trebaju djeci da budu ravnopravni sudionici društva u 21. stoljeću, kažu pokretači ove akcije

Foto: 24 sata
3 komentara

Hrvati su u samo nekoliko dana pokazali da žele tehnološku revoluciju u školama te su donirali više od 1,6 milijuna kuna kako bi što više djece u školama dobilo micro:bit računala.

Kampanju BBC micro:bit -- STEM revolucija u školama je na Indiegogu, online platformi za grupno financiranje, pokrenula Croatian Makers inicijativa, koja je lani pokrenula i prvu robotičku ligu te školama podijelila stotine robota. Najnovija akcija koja je privukla stotine ulagača je još jedan projekt kojim se želi podići razina znanja u STEM području (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika). Kako navode pokretači kampanje, među kojima je i poduzetnik Nenad Bakić, ne možemo čekati reformu kurikuluma, nego da djeca imaju pravo na moderno obrazovanje danas. Ističu kako djeci trebaju suvremene vještine učenja, komunikacije i prezentacije - tj. sve ono što im treba da budu ravnopravni sudionici društva i gospodarstva 21. stoljeća.

Njihov plan je da učenici u što više škola dobiju mali kreativni i edukativni alat - micro:bit računalo. Osim u STEM područjima, micro:bit se može koristititi i u nizu drugih područja, poput umjetnosti.

Iako je ostalo još 13 dana do kraja kampanje, “Micro:bit - STEM revolucija u hrvatskim školama” već je sad financijski najuspješnija hrvatska kampanja na nekoj od platformi za grupno financiranje.

No uspjeh ove akcije je još i veći kad se uzme u obzir činjenica da pokretači kampanje nisu prodavali proizvod ili udjele u kompaniji, nego da je ovo donacijska kampanja. Kako nam je rekao Bakić, desetak su puta uspješniji od bilo koje dosadašnje donacijske kampanje u Hrvatskoj. Akciju kojoj su fokus djeca podržale su brojne domaće IT kompanije, a najveću donaciju od 10.000 dolara dala je softverska tvrtka TerminalWorks. Njihov direktor Đorđe Požega rekao je za Poslovni kako žele da im se djeca kvalitetnije obrazuju.

Podrška brojnih domaćih tehnoloških tvrtki i njihovih čelnika razumljiva je i iz čisto praktičnih razloga. Danas na našem tržištu nedostaje više od 1000 programera, a pokretanje ovakve akcije mogla bi biti odskočna daska za budućnost u kojoj ćemo se moći oslanjati na vlastite ljude da još snažnije pokrenu jednu od najbrže rastućih grana gospodarstva.

 

Cilj - 250.000 dolara

STEM revolucija u srijedu ujutro premašila je 237.000 dolara, a trenutačni i završni cilj postavljen je na 250.000 dolara.

- Kad postignemo ovaj cilj, tu ćemo vjerojatno i zaustaviti kampanju - rekao nam je Bakić, što znači da bi prikupljanje sredstava vrlo vjerojatno moglo završiti prije službenog kraja kampanje.

Tko se želi uključiti u akciju, novac može donirati na stranici kampanje na Indiegogo platformi. Minimalna donacija je 15 dolara, a njome ćete osigurati jedno micro:bit računalo. Kod većih donacija uključene su i razne edukacije.S obzirom na prikupljena sredstva, pokretači kampanje već naručuju 15.000 micro:bit računala, što je puno više od početnog plana od 3600 računala.

Ovim su postali i puno bliži konačnom cilju - a to je da svako dijete u 6. ili 7. razredu dobije po jedan micro:bit, no za taj dio projekta bit će nužna i suradnja Ministarstva obrazovanja jer je riječ o oko 40.000 računala.

To bi, kako je opisao Bakić, bio pravi kvantni skok u edukaciji u Hrvatskoj, koju su oni odlučili “hakirati” na ovakav način odozdo, od ljudi koji su zainteresirani za promjene u obrazovanju.

Genijalan kreativan i edukativan alat

Foto: 24 sata

Micro:bit računala kreirali su BBC, Microsoft i drugi partneri kao obrazovni alat koji može inspirirati cijelu generaciju mladih. Osim u Velikoj Britaniji, koriste se u tek nekoliko zemalja, a s obzirom na veliku angažiranost hrvatske javnosti, čini se da bi od sljedeće školske godine i Hrvatska mogla biti u tom rijetkom društvu.

Nešto manje od kreditne kartice, računalo s ARM procesorom opremljeno je kompasom i akcelerometrom koji mu pomažu odrediti položaj u prostoru. Tu je i Bluetooth veza za lakše spajanje ili upravljanje preko drugih uređaja. Na njemu se nalaze dvije tipke koje se mogu programirati za razne zadatke, poput prebacivanja pjesama ili upravljanja nekim uređajem. Malo računalo ima 25 LED-ica na kojima se mogu prikazati razne poruke. Konektori na njegovu dnu omogućuju da se spoji i niz dodatnih senzora, poput termometra ili senzora vlage.

Sve to omogućit će učenicima da ga koriste u najrazličitijim predmetima, od robotike pa do spajanja s raznim instrumentima, a mogućnosti su doslovno ograničene maštom djece.

Micro:bit okuplja veliki ekosustav zahvaljujući brojnim partnerima, a uz brojne materijale na engleskom neće nedostajati i sadržaja te alata na hrvatskom jeziku.

- Već smo počeli prevoditi brojni sadržaj jer imamo takav dogovor s Micro:bit zakladom, a radimo i na vlastitim materijalima - rekao je Nenad Bakić.

Istaknuo je kako će imati spremne materijale za sve one koji će htjeti raditi s micro:bit računalima. Naime, kad ona stignu, profesori će sami odlučiti kako će raditi s tim u školama i kako će se organizirati. Moći će se prijaviti bilo tko od profesora, od knjižničara, učitelja likovnog ili glazbenog pa do tehničkog i informatike, a sve ovisi o njihovim idejama.     

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message