Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
3 komentara

Stisni zub za poziv: Vojnicima će na zube ugrađivati radio čip

Ako vam se sviđa komunikacijska sloboda koju omogućuju Bluetooth slušalice, ali ne i kako one izgledaju u praksi, uskoro stiže gadget koji će biti potpuno nevidljiv

Foto: Sonitus Technologies
3 komentara

Kao u sceni iz nekog od nastavaka Nemoguće misije, vojnici će u bliskoj budućnosti sa suborcima komunicirati preko mikrofona koji će se nalaziti na njihovim zubima. 

Američko ministarstvo obrane odlučilo je potrošiti oko 10 milijuna dolara na razvoj Molar Mica (mikrofon za kutnjak), malenog uređaja koji je sličan Bluetooth slušalici, ali je praktično nevidljiv te bi trebao u startu biti namijenjen vojnom zrakoplovstvu. 

Molar Mic razvija kalifornijska kompanija Sonitus Technologies, a zamišljeno je da se zakvači na gornji kutnjak. U njemu se nalazi minijaturna punjiva baterija, mikrofon koji je otporan na vodu i zvučnik koji preko kosti provodi zvuk. On se pak na klasične radijske uređaje ili mobitele prenosi bežično preko ogrlice koja može biti oko vrata. 

Foto: Sonitus Technologies

U Sonitusu navode niz situacija u kojima se nalaze vojnici, poput padobranskih skokova, rada uz helikopter, plivanja u moru, a koje otežavaju i ometaju rad klasičnih uređaja. Njihov Molar Mic zvuk prenosi direktno u unutarnje uho, a kao rezultat, vojniku ništa ne ometa glavu, ugodnije je raditi te može koristiti dodatnu opremu bez gubitka komunikacije. 

Iako će ovaj uređaj prvo biti namijenjen za vojsku, tehnologija bi se ubrzo mogla naći i u komercijalnoj primjeni i to za sigurnosne tvrtke, industriju ili hitne službe. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message