Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Što je cloud i kako vašoj tvrtki može pomoći da brzo raste?

Cloud rješenja ubrzavaju uspjeh vaše kompanije, a dostupna su svima i spremna za korištenje u kratkom roku uz najviše sigurnosne standarde

Autor Native studio 24sata

Tehnologija je posljednjih godina transformirala svijet poslovanja, a jedna od najvećih promjena, koja koristi poduzetnicima, je širenje cloud tehnologija. One su se toliko raširile i postale općeprihvaćene da ih mnogi od nas koriste i ne shvaćajući to, kroz slanje mailova, spremanje dokumenata na raznim servisima, plaćanje u dućanu… Dani kada ste morali kopirati dokumente na CD ili poslati ih sebi na e-mail kako biste raditi od doma su iza nas, baš zahvaljujući cloudu. 

Foto: Vip

Iako možda cloud tehnologije (računarstvo u oblaku) zvuče komplicirano, stvar je prilično jednostavna, a radi se o bilo kojem sustavu ili nekoj od usluga kod koje se podaci više ne pohranju fizički kod vas ili na jednom serveru, već su dostupni preko interneta. Neovisno o tome govorimo li o pojedincima ili tvrtkama, cloud je danas svuda oko nas. 

Cloud brine da ništa ne izgubite

Upravo spremanje podataka i backup koje smo spomenuli su jedan od glavnih razloga zbog kojih se okrećemo cloud servisima kao dodatnoj mjeri osiguranja podataka. Za tvrtke to može imati ogromne prednosti u slučaju hakerskih napada ili neke nepogode koja može oštetiti vašu opremu, a vodeći servisi podatke čuvaju na više lokacija tako da ste prilično sigurni čak i ako njima neki dio sustava padne. Ako se vaša tvrtka širi, brojni servisi nude i jednostavno širenje online prostora i backupa za dodatna računala i zaposlenike. No, u svakom slučaju ne treba zaboraviti na lokalni backup kao dodatnu mjeru zaštite.

Cloud štedi i daje vam snagu

Foto: Pixabay/Merseyside Police

Zahvaljujući ovakvim rješenjima, tvrtke više ne moraju imati naprednu IT infrastrukturu i gomilu stručnjaka, već je puno jednostavnije pristupiti računalnim resursima clouda i iskoristiti snagu podatkovnih centara. Primjerice, imate li online trgovinu ili ste kreirali neku igru, uz cloud ćete se puno lakše nositi s navalom prometa, a nećete morati odmah ulagati u servere koji bi bili besposleni kad prođe navala. 

Osim toga, mlade tvrtke mogu izbjeći kupovanje, instaliranje i održavanje skupog softvera, a uz to softver koji je u cloudu automatski se ažurira tako da uvijek imate i najnovije mogućnosti. 

Uštedjet ćete moći i ako preko clouda povežete raznu opremu, poput vozila ili nekih uređaja kako bi mogli u svakom trenutku analizirati što se i koliko troši i bolje optimizirali resurse. 

Poboljšava suradnju i povećava produktivnost

Uz cloud servise dokumentima na kojima radite možete pristupiti u svako vrijeme što će pomoći vašim radnicima da budu produktivniji i učinkovitiji, a kako se preko raznih cloud servisa ti dokumenti mogu uređivati u isto vrijeme s raznih uređaja moguće je i puno brže doći do nekih boljih rješenja.

Ta mogućnost da zajednički surađujete na dokumentima još je jedna od prednosti cloud rješenja ako imate ljude koji su raštrkani na raznim lokacijama, od ureda, kuće ili terena. Brojni cloud alati omogućit će i bolju suradnju među kolegama. Zamislite samo koliko su se stvari promijenile otkad imamo zajedničke kalendare unutar kojih možemo planirati sastanke i vidjeti kad je koji od kolega slobodan, a online video servisi za konferencije uštedjeli su tvrtkama milijune na nepotrebnim putovanjima. 

Gradite svoju online sliku

Razne cloud web-hosting opcije i dizajnerski alati mogu vam pomoći da sami na jednostavan način izgradite svoju web sliku, od izrade inernetske stranice, mobilne aplikacije ili da kvalitetnije pratite promet na stranicama svoje tvrtke. 
Mnoge tvrtke koje su se okrenule cloud tehnologijama vidjele su i koje prednosti to može imati za njih. Tako je istraživanje Deloittea s kraja 2014. pokazalo da su tvrtke koje su koristile cloud rasle 26 posto brže i bile 21 posto profitabilnije od sličnih koje nisu koristile razna cloud rješenja. Uz to, 85 posto malih i srednjih tvrtki u istraživanju je izjavilo da vjeruju kako im je cloud omogućio da rašire poslovanje i rastu brže.

Jedno od  rješenja koje koristi sve prednosti clouda je i Vip blagajna za sve obveznike fiskalizacije. Ona je jednostavno, cjelovito i povoljno rješenje, a možete je koristiti na raznim uređajima (tablet, računalo, mobitel). Kako se radi o cloud sustavu, pogodna je za ured, teren, štandove…  Ulaganja u opremu mogu biti minimalna ako imate PC (ili mobitel) s online vezom i pisačem.

Želite znati više o Vip fiskalnoj blagajni? Javite nam se!

Fill out my online form.

Komentari 10
Komentiraj, znaš da želiš
 • Default avatar - Deleted user
  Deleted user Petak, 29.04.2016. u 09:41

  Super je Vip. Otme ti lovu i to ne malu i onda ih moraš moliti da ti ju vrati, a HAKOM glumi gljivu. Samo u ovoj državi moraš moliti lopova da ti vrati ukradeno. Vjerojatno tako i njihov cloud funkcionira. Navuku te, otmu ti sve i još to dobro naplate. Hvala, ali ne bi.

 • Default avatar - Brontosaur
  Brontosaur Utorak, 03.05.2016. u 07:49

  Mislim da je Cloud velika stvar, no kao i sve i on ima mnogo mana! Prvo, da bi stalo više u neki Cloud, faile se ZIP-aju, pa recimo Cloud pun filmova, iako imate brzi internet, kada gledate film stvari se vuku poput leševa!No, valjda će se riješiti stvari kada se počnu raditi brži serveri gdje se nalaze podaci, a i njihova kopija ca 500 km dalje zbog ne daj bože neke havarije! Mislim da još mnogi serveri u Cloudu nemaju SD diskove, spori su, vidi se u našim nekim dnevnim novinama, da ako sjedne malo veći broj korisnika na novine, vuku se da ti se povraća! Kvantni kompjuteri bi riješili stvar, no s obzirom da se strahovito griju (hlade se tekućim dušikom), još mora proći dosta vremena da sažive "kubiti" a ne "biti" koji su sporiji i nekoliko stotina tisuća puta! A da se može desiti da se stvari izgube, ima dosta primjera u praksi da su nestale, pogotovo ako se zabunite i idete spremati veliku količinu podataka u malo Cloud! Onda se posel nemre završiti i ako ne pazite, ostali ste bez dijela ili svih podataka! meni je najbolja varijanta ipak, externi disk na koji staviš podatke preko USB-a ili wirelesa, jer je brže! Par diskova od 1-4 TB ne zauzima mnogo prostora u stanu, a uvijek ih lako staviti, odnosno spojite sa Compuere i imate svoj Cloud, na koji stane pozamašna knjižnica sa svim knjigama u njoj! Možda je u prvi mah skuplja varijanta, ali ni Cloud nije badava, tako da ipak imate za par minuta sve svoje podatke koje ste pohranjivali godinama! A i izloženost provali!

 • Default avatar - Deleted user
  Deleted user Petak, 29.04.2016. u 11:36

  novi način pranja love...

Powered by:
Message