Obavijesti

Tech

Komentari 24

Što nas tek čeka? Top trenuci iz svijeta tehnologije u 2015.

Što nas tek čeka? Top trenuci iz svijeta tehnologije u 2015.
5

Iza nas je godina koja je donijela mnoge zanimljivosti u tehnološkoj industriji. Nosivi gadgeti bili su hit, Tesla je isporučio rekordan broj vozila, a upravo starta CES

VIDEO

Prošla godina bila je iznimno zanimljiva za tehnološku industriju. Samovozeći automobili testirani su na ulicama, mnogi su po prvi put iskusili virtualnu stvarnost, veliki tehnološki divovi predstavili su nove telefone i nosive gadgete, a ni hakeri nisu mirovali. 

Ovo su događaji koji su obilježili prošlu godinu.

Apple Watch

REUTERS/PIXSELL

Appleov sat plijenio je puno pažnje od svog lansiranja u travnju prošle godine. Iako još nema službenih informacija o broju prodanih primjeraka, Tim Cook je rekao kako je potražnja nadmašila očekivanja. 

U ožujku nas čeka novi model Appleova sata, a stručnjaci vjeruju kako će Apple dominirati tržištem nosivih gadgeta

Hakiranje vozila

Automobilima će uskoro upravljati računala, a već sada brojne tvrtke testiraju prototipove samovozećih automobila. To također znači da će automobili biti sve izloženiji hakerskim napadima. 

Prošle godine Fiat Chrysler je morao povući oko 1,4 milijuna automobila nakon što su hakeri otkrili veliki sigurnosni propust u UConnect opciji, koja omogućuje telefonske pozive, kontrolira navigaciju i Wi-Fi. 

Autopilot u Teslinim automobilima

Reuters/Pixsell

Teslin Model S dobio je novi softver kojim gradskim ulicama može voziti na 'autopilotu', a kompanija Elona Muska pokazala je kako su daleko nadmašili konkurenciju koja razvija slične sustave. Slične sustave koji će automobil držati u voznoj traci, održavati razmak ili pomoći pri parkiranju razvijaju i drugi proizvođači, ali u Tesli su sada dodali i mogućnost automobilu da sam promijeni voznu traku.

Ovo još nije gotov proizvod i sam Elon Musk upozorio je vozače da ipak ne skidaju ruke s volana, no velik je korak naprijed prema potpuno autonomnim vozilima. 

Veliki sigurnosni propust u Androidu

U srpnju je otkriveno da je gotovo milijarda Android uređaja pogođena sigurnosnim propustom nazvanim Stagefright koji omogućava hakerima preuzimanje operativnog sustava na bilo kojem Android telefonu bez znanja korisnika. 

Google je u međuvremenu izdao sigurnosnu 'zakrpu', no postoji mogućnost da su milijuni uređaja još uvijek izloženi hakerskim napadima.

Virtualna stvarnost

Samsung

Prošla godina bila je velika za virtualnu stvarnost. Predstavljeni su novi uređaji, a virtualna stvarnost postala je pristupačnija većem broju korisnika uređajima kao što je Samsung Gear VR. 

Ove godine očekujemo nove uređaje, a virtualna stvarnost uskoro će se proširiti na područja koja uključuju zabavu, komunikaciju, medije, edukaciju i zabavu.

Hyperloop

Tesla Motors

Hyperloop je koncept novog načina javnog prijevoza koji bi udaljenost od 600 kilometara (udaljenost između Los Angelesa i San Francisca) prelazio za samo pola sata (upola kraće nego što je to potrebno letu avionom između ta dva grada). 

Transport bi se sastojao od mini vagona-kupola koji bi se kretali iznimno velikim brzinama u specijalno dizajniranim tunelima u kojima bi bio vakuum. Tvrtka Elona Muska krajem prošle godine objavila je da kreće s izgradnjom testnih instalacija. 

Umjetna inteligencija

Sve više tehnoloških tvrtki ulaže u razvoj umjetne inteligencije. Najveći potez na ovom polju napravio je Google kada je najavio da će svoj sustav umjetne inteligencije TensorFlow napraviti dostupnim javnosti kako bi softver još više napredovao.

Volkswagen uhvaćen u varanju na eko testovima

Velika afera pogodila je Volkswagen prošle godine kada se otkrilo da su pomoću softvera, koji je prikazivao smanjene vrijednosti emisije štetnih plinova, varali na eko testu. Volkswagen je priznao da je više od 500.000 vozila u SAD-u i oko 11 milijuna vozila diljem svijeta imalo instaliran ovaj softver. 

Kao rezultat Volkswagen je izgubio milijarde eura.

Google je postao Alphabet

Google je u kolovozu iznenadio svijet objavom da planira potpuno reorganizirati svoje korporativne strukture. Larry Page, suosnivač Googlea, objasnio je kako su odlučili pokrenuti novu kompaniju Alphabet koja je sada vlasnik Googlea.

Brojni odjeli Googlea, poput X Laba koji se bavi razvojem novih tehnologija, postali su dio zasebnih kompanija. 

Instagram je postao veći od Twittera

Twitter se muči s privlačenjem novih korisnika, no za to vrijeme Instagram obara vlastite rekorde. Ova društvena mreža koju je Facebook kupio za milijardu dolara objavila je kako su u rujnu imali 400 milijuna aktivnih korisnika

Svemirska utrka

SpaceX

Tvrtke koje razvijaju rakete za višestruko korištenje napravile su veliki napredak prošle godine. Ovakve rakete smanjile bi troškove svemirskih letova jer bi se mogle koristiti za više misija.

Krajem prošle godine SpaceX je ušao u povijest nakon slanja rakete Falcon 9 u svemir i uspješnog slijetanja na Zemlju. Mjesec dana ranije Blue Origin, tvrtka Jeffa Bezosa, uspješno je lansirala i prizemljila svoju suborbitalnu raketu.

Aplikacije za prijenos uživo

Na vrhu najpopularnijih aplikacija prošle godine našli su se Meerkat i Periscope, aplikacije za video prijenose u stvarnom vremenu. Periscope je u samo 4 mjeseca uspio prikupiti čak 10 milijuna korisnika.

Šefovi tehnoloških divova o klimatskim promjenama

Elon Musk već dugo vremena poziva na promjene koje će pomoći okolišu, Tim Cook obvezao se na velike solarne projekte u Kini, a Google je obećao da će do 2025. godine utrostručiti kupnju obnovljivih izvora energije. 

U studenom prošle godine Bill Gates, Mark Zuckerberg, Jeff Bezos i niz drugih tech imena lansirali su novu organizaciju koja će ulagati u razvijanje alternativnih izvora energije kako bi zaustavili klimatske promjene. 

Regulacija bespilotnih letjelica

Dronovi su se često spominjali prošle godine. Donosili su nam prekrasne video zapise rijetkih životinja i mjesta kojima je teško pristupiti, ali uzrokovali su i glavobolje. U SAD-u je u prosincu počela zakonska regulacija dronova što znači da svaki vlasnik bespilotne letjelice mora prijaviti svoju letjelicu jer im u protivnom prijete visoke novčane kazne.  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić
ROCKABILY ŽIVOT

Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić

Bračni par je staru krojačku radionicu u centru Vinkovaca pretvorio u klub koji nalikuje na holivudski filmski set. Obožavaju sakupljati stare stvari, restaurirati ih....