Tech

Komentari 6

Studenti FER-a rade najveći dron na svijetu i to za NATO

Studenti FER-a rade najveći dron na svijetu i to za NATO

Projekt MORUS sastoji se od podmornice i letjelice koje će moći potpuno samostalno obavljati misije na moru, a projekt za NATO razvijaju FER i druga sveučilišta iz Hrvatske

Želimo napraviti autonomni heterogeni sustav koji će uz minimalno uplitanje čovjeka odrađivati brojne istraživačke misije na moru, rekao nam je profesor Stjepan Bogdan (51), voditelj projekta MORUS, u sklopu kojeg znanstvenici s FER-a grade najveći dron na svijetu.

Dron bi, osim u pomorskim misijama, služio za inspekcijska ispitivanja i izviđanje šumskih požara.

Pogledajte video:

- Ako postoji zagađenje mora ili ako biolozi žele istražiti biljni i životinjski svijet određenog područja, oni tad mogu koristiti naš sustav - rekao nam je profesor Bogdan. Dodao je da su te zadaće dosad radili ljudi u suradnji s robotima, a novi sustav trebao bi ih obavljati potpuno samostalno.

- Ideja je da se ronilica na obali prikvači na letjelicu, koja je potom nosi do određenog mjesta koje se istražuje. Nakon toga se ronilica spušta u more. Kad je gotova, diže se na površinu, šalje svoje koordinate i tad letjelica s obale ponovno dolazi po ronilicu i vraća je u bazu - objasnio nam je Bogdan istaknuvši kako dosad ne postoji funkcionalan sustav koji radi na tom principu.

Najveći dron na svijetu imao bi ugrađene benzinske motore, čime bi mu se nosivost povećala na 50 kilograma, a trajanje leta produljilo bi se na sat vremena.

Civilni projekt MORUS financira NATO, a partneri FER-a su sveučilišta u Dubrovniku, Sarajevu te u irskom Limericku.

- Prvi eksperimentalni let drona planiramo krajem trećeg mjeseca - zaključio je naš sugovornik.