Obavijesti

Tech

Komentari 38

Studij ekonomije je poželjan i studentima i poslodavcima

Studij ekonomije je poželjan i studentima i poslodavcima
1

Potrebe tržišta shvaćamo ozbiljno, a izazov je obrazovati mlade ljude koji neće samo tražiti posao, već ga i stvarati, kaže Božidar Jaković prodekan Ekonomskog fakulteta u Zagrebu

VIDEO

Treće izdanje konferencije “Bolje obrazovanje, bolja Hrvatskaodržava se u ponedjeljak, 28. svibnja, u Obrtničkoj komori Zagreb.Što obrazovanje može donijeti onima koji ga stječu u Hrvatskoj, osigurava li ono posao i budućnost, ili pak samo kvalitetnu odskočnu dasku za zaposlenje u zapadnoeuropskim zemljama? Na panelu ˝Možemo li školom financirati život u Hrvatskoj˝ na ta i brojna druga pitanja odgovorit će prodekan Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, Božidar Jaković. 

Broj mjesta na konferenciji je ograničen. Prijavi se već danas klikom na link! 

Dok se ne promijeni obrazovni sustav, priča o diplomiranim studentima koji nisu dobro pripremljeni za tržište rada neće se promijeniti. Jaković smatra da potrebe poslodavaca i tržišta nisu nužno jako neusklađene.

diploma

 

'Važna nam je uključenost u međunarodna kretanja'

- Vjerujem da svaki fakultet prati zahtjeve tržišta rada i da kvalitetno priprema svoje studente za njihova buduća zaposlenja. Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu kontinuirano i pozorno prati zahtjeve tržišta rada, kao i potencijalnih studenata. Upravo stoga su naši studijski programi kreirani u skladu s poželjnim i traženim ishodima učenja te međunarodnim standardima. Težimo ka kontinuiranom stvaranju i unapređivanju studijskih programa koji će svojim sadržajima i metodama najbolje odgovarati potrebama tržišta rada za suvremenim obrazovanim stručnjacima iz područja ekonomije i poslovne ekonomije - objašnjava Jaković.

Ekonomski fakultet ima primamljiv portfelj studijskih programa koji se zasniva na znanju i stručnosti nastavnika, njihove aktivne uključenosti u međunarodna kretanja, ali koji je prije svega rezultat praćenja i shvaćanja potreba gospodarstva i javnog sektora. To se, kaže Jaković, vidi i u tome što se iz sve više predmeta nastava održava na engleskom, pa i njemačkom jeziku.

- Već duži niz godina uspješno se izvode studijski programi na engleskom jeziku. Krenuli smo i s izvođenjem pojedinih kolegija na njemačkom jeziku, pa ćemo u skladu s iskazanim interesom domaćih i inozemnih studenata povećavati broj dostupnih kolegija.
Kroz studij pratimo naše studente na razne načine, omogućujemo im praksu, dodatno obrazovanje kroz razne radionice i projekte, suradnju i kontakte s gospodarstvom, a većina njih zaposli se već i za vrijeme studija. Kroz programe međunarodne mobilnosti studentima je omogućeno studirati u inozemstvu, a mi uz to stalno radimo na podizanju kvalitete nastave - govori Jaković o mogućnostima na ekonomiji.

U želji za osiguranjem jednakih uvjeta studiranja, naglašava, posebna se briga vodi i o studentima s invaliditetom, a sve postignuto je rezultat dobre komunikacije sa studentima.

Tonci Huljic

'Važno je stalno učiti'

Ekonomski fakultet s gospodarskim sektorom surađuje na mnoge načine, od edukacijskih programa, savjetodavnih usluga, stručnih praksi, studijskih posjeta, projektnih zadataka do radionica i gostujućih predavanja uglednih stručnjaka iz prakse.

- Tako studenti stječu uvid u aktualna praktična znanja naših najboljih gospodarstvenika i stručnjaka. I kroz stručnu praksu, bilo u domaćim ili inozemnim poduzećima, studenti lakše dođu do posla. Nerijetko se naši studenti vraćaju na fakultet na neku drugu razinu obrazovanja, poslijediplomski ili doktorski studij, a naši su zaposlenici uključeni u rad gospodarskih i drugih institucija kroz članstva u različitim upravljačkim tijelima, odborima itd- ističe Jaković, te dodaje da se u tome najbolje ogleda kvaliteta Ekonomskog fakulteta.

Ekonomski fakultet u Zagrebu godišnje upiše oko tisuću studenata, a na tržištu je najviše nezaposlenih ekonomista. Takav disbalans Jaković vidi kao rezultat dinamičnog područja u kojem radna mjesta brzo nastaju i mijenjaju se.

Ulaganje u nastavnike

- U tome je i naš veliki izazov jer ne obrazujemo samo one koji će tražiti posao već će ga i stvarati. Osim toga, studenti procjenjuju s kojim završenim fakultetom mogu pronaći odgovarajući posao. Ekonomist može raditi u bilo kojem poduzeću, u bilo kojoj ustanovi ili organizaciji. Ta raznolikost poslova koje obavljaju ekonomisti je najveća prednost ovog zanimanja, a mladi ljudi to prepoznaju. Ovo zanimanje im pruža slobodu odabira njihovog budućeg zaposlenja u kojem god području žele raditi. Nadalje pod sintagmom ekonomista kriju se čitav niz različitih kvalifikacije koje se stječu od srednje škole, raznih poslovnih škola, veleučilišta i sveučilišta tj. fakulteta. Naši vrijedni i marljivi studenti u pravilu nemaju problema sa zapošljavanjem. Iz osobnog iskustva Vam mogu potvrditi da više od pola grupe studenata na završnoj godini studija već ima zaposlenje i studiraju uz rad, zato se i svi naši diplomski studiji izvode u popodnevnim satima - govori Jaković.

Kada je u pitanju reforma visokog obrazovanja, Jaković smatra da je ključno da se za nju izdvoje znatna financijska sredstva, te da je potrebno kontinuirano educirati nastavnike, poticati ih da se usavršavaju u inozemstvu, da inoviraju svoje kolegije uvodeći nove nastavne metode, nove načine poučavanja koristeći nove digitalne tehnologije. Na taj način će se, smatra on, studiranje učiniti zanimljivijim te će studenti lakše i bolje usvajati potrebna znanja i vještine.

Želite li čuti što Jaković, ali i drugi stručnjaci kažu o tome može li se školovanjem u Hrvatskoj financirati budućnost u našoj zemlji, svoj dolazak na konferenciju prijavite na vrijeme na Facebook eventu ‘III konferencija: Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska’ ili na www.BoljeObrazovanje.hr. Požurite, broj mjesta je ograničen!

Organizator konferencije je 24sata, a partneri su: Obrtnička komora Zagreb, Raiffeisen banka, HEP, INA; Hrvatska Poštai e-student. 

https://24sata.wufoo.com/forms/znhd3du1h6iqum//

https://www.facebook.com/events/1990231911294098/

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...
STEM JE ZA SVE

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...

Istraživanje IDIZ-a pokazuje da su djevojke u Hrvatskoj još nesklone STEM zanimanjima. Razgovarali smo sa stručnjakinjom za AI, dr. Lanom Žajom, zašto je tako i hoće li nas umjetna inteligencija prestići

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
RODITELJI ŠOKIRANI

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto