Tech

Komentari 1

Suradnja Hrvatske i Huaweija u obrazovanju: Osam studenata dobilo diplome za STEM projekt

Suradnja Hrvatske i Huaweija u obrazovanju: Osam studenata dobilo diplome za STEM projekt

Diplome je primilo osam studenata koji su se prijavili za pohađanje tog Huaweijevog programa za razvoj i usvajanje novih digitalnih i STEM vještina i znanja koji se provodi već tri godine

Predstavnici tvrtke Huawei Technology Hrvatska i Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva u utorak su dodijelili diplome studentima-polaznicima edukacijskog globalnog Huawei programa za digitalne tehnologije i vještine "Seeds for the Future", kojeg Huawei u Hrvatskoj provodi zadnje tri godine.

Diplome je primilo osam studenata (četiri studentice i četiri studenta) koji su se prijavili za pohađanje tog Huaweijevog programa za razvoj i usvajanje novih digitalnih i STEM vještina i znanja, a kojeg ta kineska tehnološka korporacija zadnjih godina provodi u sto zemalja svijeta.

Studenti su diplome primili u hubu Stablo znanja u zagrebačkom Studentskom centru, nakon čega je za njih priređen i 5G demo show, a dodjela je za medije prenošena online putem.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda Benard Gršić kazao je tom prigodom da se ta edukacija ove godine, kao i lani, zbog pandemije provodila online, ali da su studenti prošli puno toga.

"Sve se odvija na temelju memoranduma o suradnji za obrazovanje koji je 2019. potpisao Središnji ured s Huaweijem i pet hrvatskih sveučilišta za pet godina, s po deset studenata godišnje. Digitalizacija i ulaganje u mlade i međunarodna suradnja u fokusu je ove Vlade, a nove tehnologije ključne su za budući razvoj i prilagodba njima pokazala je i svu važnost u pandemiji. Time se, kao i novim znanjima, istinski mijenja društvo", istaknuo je Gršić.

Posebno važnim je ocijenio da su predstavnici fakulteta i studenti vidjeli vrijednost tog programa koji daje nova znanja o cloudu, umjetnoj inteligenciji, 5G-u i ukupno Huaweijevim tehnologijama, povijesti, kineskoj kulturi i razvoju.

Online su se javili i kineski veleposlanik u Hrvatskoj Qianjin Qi te hrvatski veleposlanik u Kini iz Pekinga Dario Mihelin, koji su pohvalili taj program i suradnju dvije zemlje. Ocijenili su da je ta suradnja, dobra u mnogim područjima, a obilježit će se i iduće godine, kada je 30. godišnjica međunarodnog priznanja Hrvatske.

Mihelin je izrazio žaljenje što hrvatski studenti u sklopu tog programa nisu mogli posjetiti i Kinu i Huaweijeve centre, ali vjeruje da će moći doći 2022., ocijenivši taj Huaweijev program sjajnim za mlade ljude, kao i da bi pri posjeti Kini mogli posjetiti i urede Infobipa koji već nekoliko godina radi i na tom velikom tržištu.

Glavni direktor Huawei Technologies Hrvatska Kevin Zhang Qiming poručio je da su zadovoljni što je "Seeds for the Future" nastavljen i ove godine te da je razmjena znanja i otvaranje prilika za učenje o novim tehnologijama od iznimne važnosti za Huawei, a vjeruje i za studente i njihovu praksu.