Obavijesti

Tech

Komentari 2

Svi bolji fotići snimaju 4K, a 360 kamere postaju standard

Svi bolji fotići snimaju 4K, a 360 kamere postaju standard
23

Na najvećem svjetskom sajmu fotografske tehnologije predstavljeni su brojni noviteti, najviše pažnje ponovno su privukli japanski divovi Canon, Sony i Panasonic

VIDEO

Köln, četvrti njemački grad po veličini poznat je po bogatoj povijesti, impresivnoj Kölner Dom katedrali uvrštenoj na UNESCO-voj listi svjetske baštine, rijeci Rajni koja grad dijeli na dva dijela i Hohenzollern mostu zbog tisuća lokota koje su na njemu vezali zaljubljeni parovi te tako postao jedan od svjetskih simbola ljubavi. 

Među ljubiteljima fotografije poznat je po Photokini, najvećem svjetskom sajmu fotografske tehnologije i fotoopreme na kojem svi vodeći svjetski proizvođači predstavljaju svoje najznačajnije novitete. Sajam se održava svake dvije godine, a u središtu pažnje tradicionalno su japanski divovi Canon, Sony i Panasonic čije inovacije diktiraju nove trendove.      

Tržište fotoaparata već je godinama pod "napadom" pametnih telefona, no za sada su "nastradali" tek početni kompaktni fotoaparati. Njihov se tržišni udjel i više nego prepolovio, a za očekivati je kako će se negativan trend zadržati i u budućnosti. Shvatili su to i proizvođači pa se sve više okreću fotografima entuzijastima, odnosno korisnicima koji ne žele iskoračiti u područje profesionalne fotografije ili ostaviti bogatstvo za dobar fotoaparat, a s druge strane ih ne zadovoljava fotografija snimljena kamerom pametnog telefona, ma koliko ona dobra bila. 

Nadalje, sama fotografija više nije jedino što zanima korisnike. Uslijed «eksplozije» društvenih mreža i širokopojasnog interneta traži se 4K video, brzo dijeljenje snimljenog sadržaja, naknadna promjena fokusa, jednostavna postobrada, superbrzi fokus...  

Tako je Canon predstavio EOS M5, mirrorless fotoaparat kojeg su mnogi zbog kompaktnih dimenzija i moćnih performansi, dobrim dijelom preuzetih s SLR-a 80D, proglasili prvim izborom fotografa entuzijasta. M5 ima 24 MP senzor, može snimiti do 7 fotografija u sekundi, a zakretni zaslon osjetljivi na dodir prikazuje do 1,62 milijuna točaka. Dolazi s podrškom za Wi-Fi s NFC-om i Bluetoothom pa sve snimljene zapise odmah može poslati na pametni telefon ili neki drugi uređaj. U prodaju kreće tijekom studenoga u paketima s 15-45 mm ili 18-150 mm objektivima. 

EOS-u M5, konkurirati će Panasonicov Lumix DMC-G80. Senzorom rezolucije 16 MP može pored Full HD videa snimati i 4K video, ali i naknadno iz snimljenog videa napraviti fotografiju u rezoluciji 8 MP. Opremljen je funkcijom naknadnog izoštravanja i unaprijeđenim sustavom stabilizacije u 5 točaka. Po uzoru na punokrvne SLR-ove, G80 se smjestio u kućište od magnezija i otporan je na vodu i prašinu. Optičko OLED tražilo s 2,36 milijuna točaka pokriva stopostotno vidno polje, a 4-inčni zaslon raspolaže s 1,04 milijuna točaka. 

Uz G80, Panasonic je predstavi i ultrazoom DMC FZ2000 s optičkim zoom objektivom uz povećanje od 20x i brojnim načinima snimanja u 4K rezoluciji. Naravno, i ovaj Panasonicom model je opremljen funkcijom naknadnog izoštravanja i podrškom za Wi-Fi. 

U profesionalnom segmentu za desetu obljetnicu Alpha serije Sony je predstavio novi full-frame SLR Alpha 99 II. Ovaj je model napravio veliki iskorak u odnosu na prethodnika: sada snima s 42,4 MP i to brutalno brzo - do 12 fotografija u sekundi zahvaljujući hibridnom sustavu za fokusiranje s 399 + 79 fokusnih točaka te 5-osnoj stabilizaciji fotografije. Koliko je ovo zaista moćan uređaj najzornije je prikazao čelni čovjek Sonyja na fotografijama koje prikazuju skok skakačice u vodu. U jednoj sekundi snimljeno je 12 fotografija, a svaka od njih i uz veliko uvećanje bila je savršeno oštra bez ikakvog šuma. Cijena nove Alphe bit će oko 3600 eura. 

Na Photokini Canon je predstavio novi full-frame aparat za profesionalne i napredne entuzijaste - EOS 5D Mark IV, najsvestraniji SLR model s novorazvijenim CMOS senzorom rezolucije 30,4 MP. Brzinom ne može konkurirati mirrorless uređajima, no ovo je Ferrari među SLR-ovima i vjerojatno broj jedan za sve koji se bave sportskom fotografijom - snima do 7 fotografija u sekundi. Zavoljet će ga i svi kojima je u fokusu video jer može snimati 4K zapise. Isto tako, iz 4K videa moguće je izraditi fotografiju u rezoluciji 8,8 MP.  Broj autofokusnih točaka isti je kao kod 5D III modela, no pokrivaju veću površinu, 3,2-inčni LCD sada raspolaže s 1,62 milijuna točaka, a podrška za Wi-Fi/NFC dio su standardne opreme, baš kao i GPS. Samo tijelo u Americi će stajati oko 3500 dolara prije poreza.

Predstavljeni su i neki zanimljivi koncepti poput Canonove EOS kamere rezolucije 120 MP. Kako je kamera bila izložena pod zaštitnim staklom nismo je mogli isprobati, no u Canon u kažu kako će ona ponuditi jednu potpuno novu dimenziju fotografije s do sada nedostižnim mogućnostima naknadnog uvećanja fotografije. 
Pod zaštitnim staklom izložen je i Panasonic Lumix DMC-GH5, fotoaparat koji iz 4K videa može izvući fotografiju 6K rezolucije. Ne može snimati 6K video, no navodno će do sljedećih Olimpijskih igara imati spreman serijski model koji snima 8K video. 

Akcijske kamere i dronovi

Na Photokini izloženo je više desetaka različitih dronova, no najveće gužve bile su na štandu GoPro gdje je po prvi put izložena Karma, dron koji možete strpati u ruksak i ponijeti ga na neku atraktivnu lokaciju. Nažalost, GoPro se malo zaigrao s cijenom. Dron bez kamere u Americi će stajati 800 dolara prije poreza. Znači u Europi ne očekujte cijenu manju od 1000 eura s porezom, što je previše s obzirom da DJI po toj cijeni nudi jednako dobre modele s uključenom kamerom. 

Ponuda GoPro kamera obnovljena je s dva nova modela. HERO 5 Black novi je top model. Snima 4K video, 12 MP fotografije (u JPG i RAW formatu) i vodootporan je do 10 metara dubine bez dodatnog kućišta. Unaprijeđena je stabilizacija slike, zvuk snimaju tri integrirana mikrofona, a kamerom možete upravljati na 2-inčnom zaslonu osjetljivom na dodir, ali i glasovnim naredbama. 

Model HERO 5 Session ima nešto slabije performanse: snima 4K video i 10 MP fotografije, no nema podršku za RAW formate, ali ni LDC zaslona – svime se upravlja preko jedne tipke ili pomoću glasovnih naredbi. Također je vodootporna do 10 metara bez dodatnog kućišta. 

Nove Sonyjeve akcijske kamere FDR-X3000 i FDR-AS300 donose još bolju stabilizaciju, novodizajnirane Zeissove leće i 8,2 MP senzor. Iako izvana izgledaju identično, X3000 snima 4K video, a AS3000 Full HD. Uz kamere možete kupiti i novodizajnirani daljinski na kojem možete uživo gledati snimljeni video ili fotografije. 

Nikonove akcijske kamere nose oznake KeyMision 170 i 80, a brojka označuje kut koji kamera može uhvatiti. Oba modela jedni su od najotpornijih na tržištu. Snažniji model vodootporan je bez kućišta do dubine od 40 metara te na padove s 2 m visine. Na poleđini je opremljen LCD zaslonom i snima 4K video, dok KeyMision 80 snima 1080p video. 

360 kamere

O virtualnoj stvarnosti naveliko se priča već godinama, no prvi pravi VR sustavi dostupni su tek odnedavno. Razvoj situacije prate i proizvođači fotoaparata pa ste na ovogodišnjoj Photokini mogli vidjeti na desetke različitih 360 kamera.

 U ovu nišu iskoračio je i Nikon predstavivši još u siječnju KeyMision 360. Od tada je poznato tek da će moći snimati 4K video u 360 stupnjeva i da će biti vodootporna do  30 metara dubine bez dodatnog kućišta. 
Sada je objavljen i ostatak detalja: u prodaju bi trebao krenuti u listopadu po cijeni od oko 500 eura, snima s dvije 20-megapikselne kamere (f/2.0), svaka leća pokriva 194 stupnjeva, višak vidnog polja je zbog bolje spajanja dviju fotografija u jedan 360 zapis. 
Snimljene zapise uživo možete uživo preko Wi-Fi-ja ili Bluetootha pratiti na zaslonu mobitel ili tableta preko aplikacije Snap Bride 360/170, ali i napraviti osnovne preinake ili ih podijeliti na društvenim mrežama.  

Slične performanse ima i Kodakova 4KVR360 kamera: 20 MP senzor, leća f/2.4, elektronička stabilizacija, podrška za Fi-Fi, NFC, Bluetooth, stereo zvuk, cijena od 500 eura...

4K video u 360 snimaju i VUZE 3D 360, Panona 360, Spericam, Freedom 360, ORAH Live VR (specijaliziran za live emitiranje) te mnoge druge kamere. 

Definitivno nam stiže virtualna budućnost u visokoj rezoluciji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama
Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja