Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
14 komentara

Tajanstvena rupa na Antarktici velika je kao dvije Hrvatske

Još 70-ih godina prošlog stoljeća na istom je mjestu uočeno područje otvorenog mora okruženo ledom, koje se naziva polinija. Ono u što su znanstvenici sigurni je da će rupa imati veliki utjecaj na oceane

Rupa na Antarktici
Foto: NASA/National Geographic

Na Antarktici se otvorila ogromna rupa veličine otprilike dvije Hrvatske, piše National Geographic. Tajanstvena novonastala rupa smatra se poprilično nevjerojatnom, smatra atmosferski fizičar Kent Moore i dodaje da izgleda kao rupa koja se stvori u ledu prilikom jakog udarca.

Područja otvorenog mora okružena ledom nazivaju se polinija i stvaraju se u područjima Antarktike, no istraživačima je čudno što se ova  formirala još neistraženim procesima i napravila se u ledu.

Tajanstvena rupa na Antarktici | Autor: NASA Foto: NASA

Još 70-ih godina prošlog stoljeća na istom je mjestu uočena rupa, međutim znanstvenici nisu uspjeli otkriti uzroke jer tadašnji istraživački instrumenti nisu bili ni približno precizni kao današnji. Rupa se ponovno pojavila četrdesetak godina poslije.

Moore smatra da je prerano donositi ikakve zaključke, iako bi se za rupu mogle okriviti, logično, klimatske promjene. Ono u što su znanstvenici sigurni je da će rupa imati veliki utjecaj na oceane.

Tajanstvena rupa na Antarktici | Autor: NASA Foto: NASA

Naime, nakon što se morski led otopi, stvari se velika razlika u temperaturi između oceana i atmosfere. Tada gušća i hladnija voda odlazi na dno oceana, dok se toplija zadržava na površini.

Velike promjene na Antarktici posljedica su brojnih procesa koji se trenutno odvijaju na toj površini.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message