Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
58 komentara

Terapija matičnim stanicama mogla bi milijunima vratiti vid

Žena (60) prva je s makularnom degeneracijom kojoj su u oko ugradili stanice dobivene od matičnih stanica. U prosincu će liječnici znati ako se vid oporavio

pixabay.com
Foto: pixabay.com
58 komentara

Koristeći matične stanice, britanski liječnici po prvi put su obavili zahvat, koji bi milijunima ljudi mogao u budućnosti vratiti vid. 

Zahvat je trajao 45 minuta, a pokažu li se testiranja uspješnima, pružio bi nadu ljudima sa staračkom degeneracijom makule (degeneracija žute pjege). Obavili su ga na ženi (60), a tijekom prosinca liječnici će znati je li joj se oporavio vid nakon operacije. 

- Oko Božića ćemo znati kakav joj je vid i koliko dugo će to trajati, ali vidimo da su stanice tamo gdje trebaju biti i da su zdrave - rekao je Peter Coffey s londonskog Sveučilišnog koledža, piše BBC.

U sljedećih 18 mjeseci još će 10 pacijenata proći istu operaciju. 

Operaciju su obavili u očnoj bolnici Moorfields, a liječnici su rekli kako nije bilo komplikacija i da se žena dobro oporavlja. 

Kako matične stanice mogu u razvoju embrija postati bilo koji organ, znanstvenici su ih transformirali u stanice koje bi trebale zamijeniti one na koje u oku utječe makularna degeneracija. Malu površinu sa stanicama su uzgojili od jedne embrionalne matične stanice, piše Daily Mail. Nove stanice mrežnice su potom kroz tanki prorez u pozadini mrežnice usadili u oko pacijentice.

Pokaže li se da je metoda sigurna, testiranje bi mogli proširiti sa prvotnih 10 pacijenata.

Degeneracija makule povezana sa starosti samo je jedna od bolesti koje uzrokuju sljepilo, ali skoro polovica svih teškoća s vidom je vezano uz nju. Moorfields bolnica u kojoj su obavili operaciju kaže kako je procjena da svaka deseta osoba iznad 65 godina starosti ima neki oblik makularne degeneracije.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message