Obavijesti

Tech

Komentari 3

Tim Max Effort Prime pobijedio je na Hackathonu 24sata i osvojio vrijednu stipendiju Fine

Tim Max Effort Prime pobijedio je na Hackathonu 24sata i osvojio vrijednu stipendiju Fine

Genijalni timovi srednjoškolaca i studenata u protekla su 24 sata programirali aplikaciju za osobne financije i budžetiranje. Svoja rješenja prezentirali su žiriju koji je potom odabrao pobjednika

Nakon maratonskog programiranja koje je započelo u subotu u 9 sati, Hackathon 24sata u organizaciji 24sata i Fakulteta organizacije i informatike pod pokroviteljstvom Fine i Erste banke završio je jutros u Zagrebačkom inovacijskom centru - ZICER-u. Članovi timova zajedničkim snagama programirali su web, mobile ili desktop aplikaciju, a mnogima od njih ovo je bio prvi put da su sudjelovali na ovakvom natjecanju. Jedan od njih je i Boris Španić, iz tima BPKK koji je na Hackathon 24sata zajedno sa svojom ekipom došao iz Rijeke.

- Ovo je bilo odlično iskustvo i svakako ćemo ga ponoviti, ponosni smo na sebe i zadovoljni smo postignutim. Najveći izazov bila je organizacija unutar tima jer nam je trebalo vremena da dođemo svi na isti put, no na kraju je sve bilo onako kako treba - kaže Boris.

Timovi natjecanja 24sata Hackathon

Tijekom Hackathona, sudionici su na raspolaganju imali podršku, znanje i iskustvo čak 10 mentora, Marka Smičića, Hrvoja Gluhaka i Žane Zekić iz Fine, Stjepana Begušića i Andre Merćepa s FER-a, Zlatka Horvata, Ivana Žganjera, Martina Blaževića i Ante Šimunovića iz LEAPWISE-a te Davida Ante Macana iz Zero Molecule-a i članova žirija, Tomislava Pavlovića i Vanje Prahića iz 24sata te Borisa Tomaša s FOI-ja.

Počelo natjecanje 24sata Hackathon

- Hackathon predstavlja stimulativno, ali stresno okruženje i zato je lijepo vidjeti mlade timove da su uspjeli izaći s različitim i inovativnim rješenjima. Vjerujem da je žiri imao tešku odluku za donijeti. Radujem se vidjeti što će sve ovi mladi ljudi postići jer ih zasigurno čeka lijepa budućnost - kaže mentor dr. sc. Stjepan Begušić sa zagrebačkog FER-a.

HACKATHON u sklopu konferencije "Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska"

Tim Max Effort Prime odnio je pobjedu!

Od ukupno devet timova koji su sudjelovali, pobjedu je odnijela ekipa s FOI-a pod nazivom Max Effort Prime. Studenti Filip Bel, Jakov Glavina i Patrik Galina za svoje rješenje - aplikaciju "Šparo" dobili su najviše bodova od strane žirija i osvojili vrijednu stipendiju od 9.000 kuna po članu tima od Fine.

- Bilo je teško fizički za izdržati, no na kraju se trud isplatio. Vjerujemo da nas je dobra priprema i organiziranost istaknula od ostalih jer odlično funkcioniramo kao tim. Ovo nam je bio prvi hackathon u trajanju od 24 sata i ponosni smo što smo odnijeli pobjedu. Na zadnjoj smo godini FOI-a i znanje koje smo stekli na fakultetu pridonijelo je rezultatu. Moramo se naspavati kako bi nam se dojmovi slegnuli - izjavili su pobjednici Hackathona 24sata.

HACKATHON u sklopu konferencije "Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska"

Žiri kojeg su činili Tomislav Pavlović, CTO Styria Digital Development, Vanja Prahić, voditelj digitalne pretplate 24sata te docent Boris Tomaš s FOI-a nije imao lak zadatak u odabiru pobjednika te su nijanse odlučile.

- Svi timovi pokazali su iznimnu kreativnost, a od natjecatelja smo imali priliku vidjeti neke nove i drugačije poglede na zadani problem. Pobjednička aplikacija imala je dobro strukturirani monetizacijski model, dizajn i funkcionalnost. Bili smo ugodno iznenađeni kako je tim u 24 sata uspio isprogramirati tako cjelovitu i dobro strukturiranu aplikaciju - zaključio je žiri.

HACKATHON u sklopu konferencije "Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska"

Drugoplasirani tim Alfe iz Tehničke škole Ruđer Bošković iz Zagreba, Jakov Glavač, Marko Pekas, Roko Bekavac i Marko Flegar osvojili su nagradu iStyle-a iPhone SE 64 GB, a trećeplasirani tim Tri i pol mitheda činila je miješana ekipa s FERIT-a, FOI-a i Veleučilišta u Virovitici: Dario Široki, Leonardo Gazdek, Mihael Ištvan i Jakov Filip Saboliček. Trećeplasirani su osvojili bežične slušalice, dar 24sata.

Boris Tomaš, koji je osim člana žirija imao i ulogu operativnog voditelja Hackathona 24sata, pohvalio je sve timove koji su se junački držali čitavo vrijeme programiranja bez sna.

- Svi natjecatelji koji su dočeli kraj Hackathona 24sata i prezentirali svoje rješenje su pobjednici. Pobijediti samoga sebe je najveći izazov, a našim hackathoncima je to uspjelo. Čestitamo im na tome i očekujemo njihovu prijavu i na sljedeći hackathon -  poručio je Tomaš.

Hackathon 24sata organizira se u suradnji s FOI-jem, projekt podržavaju Fina i Erste banka, a partneri su FER, LEAPWISE, Zero Molecule, ZICER, Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNET i Stega tisak. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3
VIDEO

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...
STEM JE ZA SVE

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...

Istraživanje IDIZ-a pokazuje da su djevojke u Hrvatskoj još nesklone STEM zanimanjima. Razgovarali smo sa stručnjakinjom za AI, dr. Lanom Žajom, zašto je tako i hoće li nas umjetna inteligencija prestići

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
RODITELJI ŠOKIRANI

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto