Obavijesti

Tech

Komentari 16

Tipkovnice postaju 'pametne', a miševi će čitati otiske prsta

Tipkovnice postaju 'pametne', a miševi će čitati otiske prsta
1

Na ovogodišnjem Computexu razgovarali smo s timom iz Synapticsa kako bi nam pokazali i pojasnili kako će njihovi budući proizvodi mijenjati gaming industriju

VIDEO

Synaptics je poznata kao jedna od tvrtki koja je touchpad pretvorila u fascinantno i svestrano sučelje. Oni tradicionalno proizvode touchpadove, ali odnedavno i senzore za otiske prstiju i touch screen. Tim iz Synapticsa odlučio je svoje postojeće znanje o tehnologijama pametnih telefona i tableta razvijati na primjeni u računalima, preciznije računalima namijenjenima za igranje video igara. 

Tijekom ove godine, Synaptics je radio na gaming hardveru s raznim poznatim tvrtkama kako bi svoje proizvode i tehnologije integrirali u gaming periferije poput miševa i tipkovnica.

Na ovogodišnjem Computexu razgovarali smo s Godfreyjem Chengom, potpredsjednikom marketinga, i Scottom Pooleom, tehničkim direktorom marketinga, kako bi nam pokazali i pojasnili kako će njihovi proizvodi promijeniti gaming industriju.

Poseidon Z Touch, Thermaltakeova tipkovnica, jedan je od novih proizvoda sa Synapticsovim tehnologijama, a bit će na tržištu krajem godine. Ova tipkovnica ima touch senzor ugrađen u tipku za razmak koji omogućuje korisniku da prilagodi pet različitih naredbi za tu tipku, a razmaknica sada služi i za skrolanje ili označavanje teksta.

Lana Jelić/24sata

Također, tom tipkovnicom možete uvećati ili smanjiti sliku ili tekst, a sve to pomoću razmaknice. Poseidon Z Touch je u potpunosti prilagodljiva tipkovnica i korisnik može promijeniti niz postavki te je prilagoditi sebi.

Miševi će čitati otisak prsta

Cheng i Poole su nam pokazali i kako namjeravaju uključiti tehnologiju senzora za otiske prsta u miševe kako bi se omogućilo lakše i sigurnije prijavljivanje na računalo. No, još i važnije, ova tehnologija će omogućiti autorizaciju raznih igara i računa bez potrebe da unosite lozinku što je vrlo bitno za online kupnju jer pruža veću sigurnost od unošenja lozinki koje se lako hakiraju. 

Synaptics trenutačno ima nekoliko prototipa miševa koje su nam i pokazali. Miševi sa Synapticsovom tehnologijom već su u procesu proizvodnje te se očekuje da će izaći na tržište do kraja godine.

Lana Jelić/24sata

Synaptics tim nam je pokazao i najnoviji touchpad koji može osjetiti koliko snage se stavlja na touchpad, odnosno osjeća pritisak kojim ste kliknuli na touchpad. Ovu tehnologiju zovu Forcepad. Synapticsova druga generacija Forcepada može oponašati klikanje TouchPada s vibracijama, slično kao Appleov MacBook sa svojim Forcetouchem. Forcepad je već dostupan u nekim HP-ovim laptopima, ali najnovija generacija će tek krenuti u proizvodnju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Istraživanje Revoluta: Hrvatska četvrta najpopularnija zemlja za odmor među turistima u Europi
HRVATI NA ODMOR U ŠPICI?

Istraživanje Revoluta: Hrvatska četvrta najpopularnija zemlja za odmor među turistima u Europi

Hrvati većinom ciljaju na srpanj i kolovoz, a Hrvatima su pak, top destinacije bile Slovenija, Italija, Njemačka, Austrija i Bosna i Hercegovina, pokazuje istraživanje financijske aplikacije Revolut

Kina očekuje veliki cjenovni rat proizvođača električnih vozila
CIJENE IDU DOLJE

Kina očekuje veliki cjenovni rat proizvođača električnih vozila

Proizvođači će u ovoj godini na tržište plasirati 150 novih modela automobila, uključujući više od 110 modela vozila s pogonom na nove izvore energije (NEV), što će rezultirati žešćom konkurencijom
Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...