Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
36 komentara

Top pet savjeta za početnike: Ovo trebate znati o svom autu

Mladi vozači ili oni kojima je auto samo sredstvo da stignu od točke A do točke B trebali bi znati barem ove savjete kako bi vožnja bila sigurnija i bez rizika

Foto: Dreamstime
36 komentara

Kupnja prvog vozila za mlade vozače često je odabir nekog starijeg vozila uz koje učimo kako koristiti i održavati auto i ne ponoviti greške na nekom sljedećem autu. Za njih, ali i one koji o autu znaju samo kako se pokreće, donosimo savjete uz koje će vožnja biti sigurnija i pouzdanija.

Pratite servisne intervale
Najjednostavniji način da vaš automobil uvijek bude zdrav je da uzmete priručnik i potražite servisne intervale koji će vam jasno navesti kad treba mijenjati tekućine u vozilu, filtere, ali i ostale potrošne dijelove. Pratite preporuke proizvođača kako bi automobil ostao u odličnom stanju. 
Jedna od najvažnijih servisnih stavki je promjena ulja. Pratite upute kad treba mijenjati ulje i budite redoviti. 

Nađite mehaničara kojem vjerujete
Popravci i servisi mogu biti prilično težak problem za neiskusne vozače ili one kojima auto predstavlja samo sredstvo za doći do točke B. Mnogi strahuju od toga da će nam netko naplatiti previše ili da će nam ugraditi nekvalitetne dijelove. Kako bi pronašli onog 'svog' mehaničara kojeg ćete se držati, ne morate ići do onog najbližeg. Slušajte preporuke prijatelja i potražite onog koji će vam najbolje objasniti što i kako radi s vašim vozilom.

Prilagodite se vremenu
Kako se približavaju hladni dani, to znači i da morate pripremiti auto kako tijekom zime ne bi ostali u kvaru. Provjerite koliko je star akumulator i u kakvom je stanju. Zamjenski obično traju kraće od onih iz originalne ugradnje. Zamijenite istrošene brisače i umjesto ljetne stavite zimsku tekućinu za pranje vjetrobranskih stakala. Od 15. studenog morat ćete imati i zimsku opremu. Pored zimskih guma na svim kotačima odnosno guma s oznakom M+S, zimskom opremom i dalje se smatraju ljetne gume na svim kotačima te lanci za snijeg pripravni za postavljanje na pogonske kotače. Naravno, pazite na istrošenost guma.

Lampice imaju svrhu - gledajte ih
Ploče s instrumentima pune su svjetlećih lampica koje govore što se događa s vozilom. Ne ignorirajte ih, osobito ako se radi o onima s crvenim i žutim svjetlom, jer su spojene na razne senzore u vozilu i mogu ukazati na problem s kočnicama, uljem, akumulatorom, upravljanjem... Ako ne znate što znači koja lampica, objašnjenje možete naći u priručniku. Noviji automobili srećom naprednija računala i mogu puno jasnije na ekranima objasniti što se točno događa s raznim senzorima.

Rezerva nije cilj kojeg se treba držati
Ne čekajte da vam automobil dođe do rezerve i ne vozite se s minimalnom količinom goriva. Osim što bi mogli ostati na cesti zbog krive procjene, to nije ni zdravo za vaš automobil. Kod starijih limenih spremnika može se kondenzirati voda i izazvati koroziju. Hrđa se potom može pomiješati s gorivom i oštetiti pumpu. Jednako tako, putna računala mogu krivo registrirati količinu goriva i javiti potpuno pogrešno koliko vam je kilometara preostalo.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message