Obavijesti

Tech

Komentari 35

'U budućnosti ćemo robote doživljavati kao zasebnu vrstu'

'U budućnosti ćemo robote doživljavati kao zasebnu vrstu'
4

Sophia je prvi robot s državljanstvom i vizom. Mozak joj radi pomoću wi-fi mreže, prepoznaje ljudske izraze lica i može odgovoriti. Stručnjaci kažu da ona nije pravi oblik umjetne inteligencije

VIDEO

Bez sumnje, ona je zvijezda među robotima. Njeno ime je Sophie i prva je robotica na svijetu koja je dobila državljanstvo Saudijske Arabije, a potom i vizu. Nedavno je krenula i na svjetsku turneju. 

Tako je Sophie u Azerbajdžanu bila govornik na tehnološkoj konferenciji. Susrela se i s tamošnjim predsjednikom. Kreirana po uzoru na Audrey Hepburn, Sophie je inteligentni, gestikulativni robot s kojim se može razgovarati. Tako je u nedavnom intervjuu za CNBC izjavila kako bi voljela imati i dijete. Nazvala bi ga, naravno, Sophie. Mnogi su ipak ostali zatečeni kada je u istom intervjuu, na pitanje smatra li da će roboti preuzeti svijet, uz hladan smješak odgovorila: “Ne brinite, ako ste fini prema meni i ja ću biti fina prema vana”. Mnogima je to zazvučalo kao prijetnja.

Ipak, stručnjaci se slažu kako je popularna Sophie tek sofisticirana lutka, a nikako pravi oblik umjetne inteligencije.

- Robot Sophie je vrlo popularan zbog humanoidne pojave. Iz raspoloživih izvora nisam stekao dojam visoke komunikacijske inteligencije. Danas još uvijek ne možemo govoriti o robotima koji posjeduju osobnost i sposobnost razmišljanja ili promišljanja - smatra Bojan Jerbić, profesor na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dodaje da ćemo u budućnosti biti u stanju kreirati robote koji će posjedovati kompleksnu inteligenciju i osobnost koja je pak neusporediva s ljudskom.
- Danas je pretjerano robote tretirati kao ljude, ali u budućnosti ćemo im više doživljavati kao zasebnu vrstu. Društvo će biti suočeno s mnogim robotičkim pitanjima - kaže Jerbić.
S tim se tvrdnjama slaže i fizičar Ivica Puljak koji tvrdi da će nam robotizacija u budućnosti donijeti ipak puno više prednosti, nego nedostataka i opasnosti.
- U daljoj budućnosti sve više ćemo se integrirati s tehnologijom i poboljšavati svoje sposobnosti. Naši praunuci će zbog toga biti bolji ljudi i ne treba se bojati takve budućnosti. Ona će biti sjajna, a bolje ćemo se u njoj snalaziti što budemo više znali - kaže nam profesor Puljak.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'
EKSKLUZIVNO IZ DVORCA EBENFURTH

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'

U dvorcu od 12.000 m2 za stalno radi četvero ljudi, koji uglavnom tamo i žive, no trenutačno ih je više zaposleno zbog radova oko biblioteke. Kapelica je pjevačici najdraža prostorija