Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'U budućnosti ćemo robote doživljavati kao zasebnu vrstu'

Sophia je prvi robot s državljanstvom i vizom. Mozak joj radi pomoću wi-fi mreže, prepoznaje ljudske izraze lica i može odgovoriti. Stručnjaci kažu da ona nije pravi oblik umjetne inteligencije

Social humanoid robot Sophia attends a news conference in Kiev
Foto: VALENTYN OGIRENKO/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
35 komentara

Bez sumnje, ona je zvijezda među robotima. Njeno ime je Sophie i prva je robotica na svijetu koja je dobila državljanstvo Saudijske Arabije, a potom i vizu. Nedavno je krenula i na svjetsku turneju. 

Tako je Sophie u Azerbajdžanu bila govornik na tehnološkoj konferenciji. Susrela se i s tamošnjim predsjednikom. Kreirana po uzoru na Audrey Hepburn, Sophie je inteligentni, gestikulativni robot s kojim se može razgovarati. Tako je u nedavnom intervjuu za CNBC izjavila kako bi voljela imati i dijete. Nazvala bi ga, naravno, Sophie. Mnogi su ipak ostali zatečeni kada je u istom intervjuu, na pitanje smatra li da će roboti preuzeti svijet, uz hladan smješak odgovorila: “Ne brinite, ako ste fini prema meni i ja ću biti fina prema vana”. Mnogima je to zazvučalo kao prijetnja.

Ipak, stručnjaci se slažu kako je popularna Sophie tek sofisticirana lutka, a nikako pravi oblik umjetne inteligencije.

- Robot Sophie je vrlo popularan zbog humanoidne pojave. Iz raspoloživih izvora nisam stekao dojam visoke komunikacijske inteligencije. Danas još uvijek ne možemo govoriti o robotima koji posjeduju osobnost i sposobnost razmišljanja ili promišljanja - smatra Bojan Jerbić, profesor na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu.

Dodaje da ćemo u budućnosti biti u stanju kreirati robote koji će posjedovati kompleksnu inteligenciju i osobnost koja je pak neusporediva s ljudskom.
- Danas je pretjerano robote tretirati kao ljude, ali u budućnosti ćemo im više doživljavati kao zasebnu vrstu. Društvo će biti suočeno s mnogim robotičkim pitanjima - kaže Jerbić.
S tim se tvrdnjama slaže i fizičar Ivica Puljak koji tvrdi da će nam robotizacija u budućnosti donijeti ipak puno više prednosti, nego nedostataka i opasnosti.
- U daljoj budućnosti sve više ćemo se integrirati s tehnologijom i poboljšavati svoje sposobnosti. Naši praunuci će zbog toga biti bolji ljudi i ne treba se bojati takve budućnosti. Ona će biti sjajna, a bolje ćemo se u njoj snalaziti što budemo više znali - kaže nam profesor Puljak.
 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message