Obavijesti

Tech

Komentari 38

U jami na Korčuli pronašli zube ribe stare 100 milijuna godina!

U jami na Korčuli pronašli zube ribe stare 100 milijuna godina!
1

U novootkrivenoj Borovčevoj jami u Postrani na Korčuli otkrili su ukupno tri fosila, a u jami su našli i vjerojatno novu vrstu kukca. Fosile su pronašli u stijenama na dubini od 35 metara...

VIDEO

Tražio sam kukce po stijenama jame, kad sam ugledao nekakav čudni oblik na jednoj kamenoj polici, na 35 metara dubine od ulaza. Iskustvo mi je govorilo da sam našao fosil, što su mi na kraju potvrdile kolege iz Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u Zagrebu. Ispričao nam je to instruktor speleologije i biospeleolog Branko Jalžić, koji se ovoga tjedna spustio u novootkrivenu Borovčevu jamu u Postrani, dijelu mjesta Žrnovo, na otoku Korčuli.

U nju je ušao s grupom speleologa, Damirom Basarom, Milanom Vojinovićem i Gordanom Polićem, koji su se tad spustili do dna jame.

Iako prvo nisu bili sigurni kome fosil pripada, prema prvim informacijama, riječ je o zubima jedne od riba koštunjača koje su živjele prije oko 100 milijuna godina. Tad je kopnom vladao Gigantosaurus (doba Krede), jedan od najvećih otkrivenih dinosaura mesoždera.

Kako su rekli istraživači, voda je najvjerojatnije isprala stijenu u kojoj su bili ostaci ribe. S obzirom na to da su zubi puno čvršći, ostali su dobro sačuvani. Uz taj, otkrili su još dva fosila u stijenama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Osim toga, pronašli smo vjerojatno i novu vrstu kukca kornjaša. Nažalost, nije bio živ i napola ga je pojela gljiva te ćemo ponoviti istraživanja kako bismo ulovili žive primjerke i opisali novu vrstu - rekao je Ozimec.

S obzirom na to da je 3. tjedan prirodoslovlja na Korčuli, u kojem su obišli 25 spilja, tek završio, znanstvenici trebaju analizirati što su sve otkrili. U svemu je sudjelovalo njih 18 - istraživača, znanstvenika i edukatora.

Dio zasluga ima i Korčulanin Tonči Borovac, koji je otkrio jamu.

- Kopali smo početkom rujna rupu za stablo lipe u centru Postrane. Zemlja je bila čudno mekana i rekao sam kolegi da pripazi. Odvalio sam jedan kamen, kad se otvorila jama. Umalo mi je štemerica upala unutra - prisjetio se Borovac posla koji se iz dosadnog pretvorio u ekstremni.

Uz pomoć užeta prvi se spustio u jamu, koja je ime dobila po njemu.

O nalasku je obavijestio speleologa Milana Vojinovića iz ADRIATICA-e i lokalne vlasti te su je do istraživanja zatvorili kako netko ne bi upao. Zasad postoji ideja da ulaz u nju prekriju debelim pleksiglasom te uz nju, po provedenim istraživanjima, postave ploču s osnovnim informacijama i topografskim nacrtom jame. Tako bi jama na autobusnoj stanici, smještena dva i pol kilometra zračne linije od mora postala turistička atrakcija.

- Kad smo se spremili za ulazak u samu jamu, skupila su se djeca i mještani i zainteresirano pratili što radimo. Imali su naravno puno pitanja jer se ulaz u jamu nalazi u samom centru mjesta - ispričao je Vojinović. Ulaz nije bio nimalo lagan, jer je prolaz prva dva metra uzak. Stijene unutra su skliske i oštre. Došli su do dna na dubini od 50 metara. U njemu postoji otvor kroz kojeg prolazi voda, no on je premalen da bi itko mogao proći. Osim te, ovaj istraživački tim je otkrio i istraživao tri anhijaline jame, podzemne prostore u kojima su našli slatku i morsku vodu. Jedna od njih 2010. nazvana je Stračinčica i nalazi se kraj Vela Luke. S obzirom na to da je bila puna smeća, očistili su je 2017. i iz nje izvukli 2,5 kubika otpada. Najljepše podzemno jezero na Korčuli ADIPA-ovci su otkrili u Jami iznad Vrbovice tijekom 2015. 

3. Tjedan prirodoslovlja na otoku Korčuli je podržala Dubrovačko-neretvanska županija, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim objektima prirode te županije i grad Korčula. U suradnji s udrugama plan im je u budućnosti jedan dio Gradskog muzeja Korčula preurediti i postaviti izloške iz prirodoslovlja. Među njima bi se, osim fosila ribe, mogle naći i kosti fosilnog nosoroga koje su na otoku nađene 80-ih godina.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'
EKSKLUZIVNO IZ DVORCA EBENFURTH

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'

U dvorcu od 12.000 m2 za stalno radi četvero ljudi, koji uglavnom tamo i žive, no trenutačno ih je više zaposleno zbog radova oko biblioteke. Kapelica je pjevačici najdraža prostorija