Obavijesti

Tech

Komentari 11

U nepoznato: Raketom će uz pjesmu Queena otići u svemir

U nepoznato: Raketom će uz pjesmu Queena otići u svemir
3

Timothy Peake, bivši vojni pilot, postat će nakon 24 godine prvi Britanac koji će odraditi misiju. Putovanje do Međunarodne svemirske postaje trajat će šest sati

VIDEO

Timothy Peake (43), astronaut Europske svemirske agencije (ESA), postat će prvi Britanac koji će služiti misiju na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) kad u utorak s ruskom raketom Soyuz-FG poleti u svemir. Za misiju se pripremao tri godine.

Peakov otac Nigel i njegova majka Angela u nedjelju su posjetili sina u Kazahstanu u svemirskom centru Baikonur.

- Neizmjerno sam ponosan na sina. Nisam uopće zabrinut jer znam da je dobro istreniran i znam da je pripremu za let temeljito odradio. Više sam zabrinut dok se vozi automobilom po autocesti nego što će sad otputovati u svemir - rekao je Peakov otac dok je promatrao raketu Soyuz TMA-19M na lansirnoj rampi koja će njegova sina odvesti u svemir.

Timothy Peake, bivši vojni pilot, postat će nakon 24 godine prvi Britanac koji će odraditi misiju na Međunarodnoj svemirskoj postaji. Prije njega u svemiru na svemirskoj postaji Mir 1991. godine bila je Helen Sharman. Timothy se specijalizirao za helikopter Apache. Sudjelovao je u brojnim misijama u Keniji, Kanadi, Njemačkoj, a iza sebe ima više od 3000 sati letenja. 

Članom Europske svemirske agencije postao je 2009. godine, kad su od 8000 ljudi upravo on i još petero prošli testiranje. Osim njega, danas će s lansirne rampe u 12.03 sati u svemir odletjeti i svemirski veterani, Juri Malenčenko iz Ruske svemirske agencije i Timothy L. Kopra iz NASA-e. Dok je Peake u nedjelju provjeravao je li sve u redu prije lansiranja, priznao je da je jedna od prvih stvari koje će učiniti u orbiti popiti šalicu čaja koju će napraviti od papira.

- U svemiru ću biti najmanje pet mjeseci i važno mi da takve male stvari poput ispijanja čaja prođu u redu - rekao je Peake za magazin Focus. Osim ispijanja čaja, astronaut je otkrio da za lansiranje pripremaju i “raketnu glazbu”, a jedni od hitova koji će slušati su “Don’t Stop Me Now” od Queena, “Beautiful Day” od U2 i “A Sky Full Of Stars” koji izvode Coldplay.

- Kad poletimo, glazba mora biti jako glasna - rekao je kroz smijeh Peake.

Putovanje do Međunarodne svemirske postaje trajat će šest sati, a kapsula će juriti 28.000 kilometara na sat. Proces polijetanja kontrolira računalo, a ako je potrebno astronauti mogu preuzeti kontrolu. Kad slete na ISS, astronauti će provesti 265 pokusa, a Peake će, uz pokuse, promatrati i učinke mikrogravitacije na tijelu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama