Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
3 komentara

U požaru je izgorio i fosil 'prve Brazilke' - star 12.000 godina

Luzia je neprocjenjiv gubitak za sve one koje je zanimala povijest civilizacije, rekao je direktor muzeja paulo Knauss. Ona je prvi ljudski fosil otkriven u Brazilu 1970. godine

A fire burns at the National Museum of Brazil in Rio de Janeiro
Foto: RICARDO MORAES/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
3 komentara

"Prva Brazilka" Luzia, fosil žene star 12.000 godina u potpunosti je izgorio u požaru koji je u nedjelju navečer zahvatio Nacionalni muzej u Riju de Janeiru. 

"Luzia je neprocjenjiv gubitak za sve one koje je zanimala povijest civilizacije", rekao je za AFP direktor Nacionalnog povijesnog muzeja Paulo Knauss. 

A fire burns at the National Museum of Brazil in Rio de Janeiro UŽAS U BRAZILU Neprocjenjiv gubitak: Požar je uništio 200 godina star muzej

Dragulj zbirke Nacionalnog muzeja u kojemu je bilo izloženo više od 20 milijuna vrijednih arheoloških primjeraka, Luzia je prvi ljudski fosil otkriven u Brazilu 1970. u državi Minas Gerais tijekom arheoloških iskopavanja koja je predvodila francuska antropologinja Anette Laming-Emperaire. 

Koristeći kao predložak Luzijinu lubanju znanstvenici sa Sveučilišta u Manchesteru rekonstruirali su njezino lice, a potom je izrađena bista koja je bila izložena u muzeju. 

Firefighters try to extinguish a fire at the National Museum of Brazil in Rio de Janeiro | Autor: RICARDO MORAES/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: RICARDO MORAES/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

"Luzia je smrtno stradala u požaru", sa žaljenjem kaže Katia Bogea, ravnateljica Instituta za Nacionalnu umjetničku baštinu (Iphan). Prstom upire u vlasti koje su dopustile velike proračunske rezove, a oni su, među ostalim pogodili ulaganje u brazilsku kulturnu baštinu. 

Knauss smatra da je nedostatak sredstava posljedica "institucijske krize, krize vrijednosti koja već dulje vrijeme pogađa zemlju". "To je stari problem, no trebalo bi prestati govoriti u prošlosti i misliti na budućnost." 

Foto: RICARDO MORAES/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL An aerial view of the National Museum of Brazil after a fire burnt it in Rio de Janeiro An aerial view of the National Museum of Brazil after a fire burnt it in Rio de Janeiro, Brazil September 3, 2018. REUTERS/Ricardo Moraes RICARDO MORAES

Požar je buknuo u nedjelju navečer nakon što je muzej zatvoren za posjetitelje. Zasad nema preciznih podataka o razmjerima uništenja.

Brazilski ministar kulture Sergio Leitao za list Estado de S. Paulo je kazao da je požar vjerojatno izazvan kratkim spojem ili papirnatim balonom papira na vrući zrak koji je možda sletio na krov. Takvi baloni su tradicija u Brazilu i često izazivaju požare.

Vatrogasci su vodili bitku s vremenom kako bi spasili vrijedne muzejske eksponate, a iz muzeja je priopćeno da nitko nije ozlijeđen.

Muzej je osnovan 1818. a u njemu se nalazilo nekoliko ključnih kolekcija, uključujući egipatsku kolekciju, grčko-rimske artefakte, paleontološku kolekciju u kojoj se nalazi i kostur dinosaura pronađen u regiji Minas Gerais kao i najstariji ljudski fosil pronađen u Brazilu. Muzej je ukupno posjedovao više od 20 milijuna vrijednih predmeta. 

Potpredsjednik te institucije Luiz Duarte rekao je za televiziju Globo TV da je muzej godinama zanemarivan.

"Nikad ništa nismo dobili od vlade", kazao je. "Nedavno smo završili dogovor s državnom bankom za razvoj BNDES o velikoj investiciji, kako bismo konačno mogli obnoviti palaču, i, ironično, kako bismo postavili novi planirani sustav za zaštitu od požara".

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message