Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
24 komentara

Uberov auto sam je "odlučio" da ne mora izbjeći pješakinju!?

U Uberu navodno vjeruju da su senzori samovozećeg auta registrirali ženu koja je prelazila cestu, no softver je je bio podešen da je 'procijenio' da ne treba skrenuti i izbjeći pješakinju

FILE PHOTO: NTSB investigators examine a self-driving Uber vehicle involved in a fatal accident in Tempe
Foto: Handout/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
24 komentara

Uber je otkrio zbog čega je jedan od testnih automobila iz njihove flote samovozećih automobila naletio na pješakinju i usmrtio, piše The Information.

U kompaniji vjeruju da su senzori modificiranog Volva XC90 registrirali 49-godišnju Elaine Herzberg dok je prelazila cestu, no softver je je bio tako podešen da je 'procijenio' da ne mora skrenuti i izbjeći pješakinju, vjerojatno ocijenivši detekciju senzora kao 'lažno pozitivnu'.

Dramatična snimka nesreće

Razlog za to, tvrde izvori The Informationa, jest taj što postoje brojne situacije u kojima računala koja upravljaju autonomnim vozilima mogu 'vidjeti' nešto što im se učini kao čovjek ili nekakva druga vrsta prepreke.

FILE PHOTO: NTSB investigators examine a self-driving Uber vehicle involved in a fatal accident in Tempe DETALJI OSTALI TAJNI Uber se nagodio s obitelji žene koju je usmrtio pametni auto

Uber je navodno zbog toga prag za reakciju u softveru kalibrirao tako nisko da je sustav prepoznao čovjeka koji prelazi cestu biciklom i odlučio da nije potreban nikakav manevar izbjegavanja, prenosi The Verge.

Iako je u trenutku nesreće u Uberovom automobilu bila osoba koja je trebala preuzeti kontrolu nad vozilom, na snimci se vidi da je čovjek, umjesto ispred sebe, gledao sa strane.

POGLEDAJTE VIDEO:

Nakon nesreće koja se dogodila u ožujku ove godine, Uber je obustavio svoja testiranja samovozećih automobila. I dalje surađuju s američkog Nacionalnog odbora za sigurnost prometa (NTSB), koja tek treba objaviti preliminarno izvješće o prvim rezultatima istrage. 

FILE PHOTO: NTSB investigators examine a self-driving Uber vehicle involved in a fatal accident in Tempe ISTRAGA JOŠ TRAJE Nakon fatalne nesreće Arizona je Uberu zabranila sve testove

Iz Ubera su poručili da aktivno surađuju s NTSB-om na istrazi te da ne mogu komentirati detalje nesreće. Nadalje, kažu da u međuvremenu provode kompletnu reviziju sigurnosnih sustava samovozećeg programa. Kao konzultanta u tom procesu angažirali su bivšeg predsjednika NTSB-a Christophera Harta. Revizijom je obuhvaćeno sve od sigurnosti sustava pa do programa obuke operatora u autonomnim vozilima, ističu u priopćenju. 

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message