Obavijesti

Tech

Komentari 89

Uložio 150 kn u virtualni novac i zaboravio ga, sad je milijunaš

Uložio 150 kn u virtualni novac i zaboravio ga, sad je milijunaš
8

Norvežanin Kristoffer Koch je 2009. uložio 150 kuna u virtualni bitcoin. Nakon četiri godine je provjerio račun na kojem su bili milijuni. Dio bogatstva potrošio je na stan

VIDEO

Streloviti rast virtualnog novca, bitcoina, lansirao je među bogataše Norvežanina Kristoffera Kocha. On je 2009. godine kupio oko 150 kuna u Bitcoinima i zaboravio na njih. Nakon četiri godine postao je milijunaš jer je 150 kuna naraslo na vrtoglavih 4,9 milijuna kuna, piše The Guardian.

Za bitcoine je saznao slučajno dok je pisao studijski rad o šifriranju. Četiri godine se nije sjetio svog ulaganja dok mu velika medijska pažnja Anonymousa nije skrenula pozornost na virtualni novac. Odmah je pogledao što se dogodilo s njegovih stotinjak norveških kruna i ostao zatečen.

- Pisalo je da imam 5.000 bitcoina na računu, a po današnjem tečaju to je oko pet milijuna kruna - kazao je norveškim medijima uzbuđeni Koch.

Koch je razmijenio petinu bitcoina i kupio stan u prestižnoj četvrti Osla, Tojenu.

Vrijednost virtualne valute, bitcoin, ovog je travnja dosegla rekordnih 266 dolara. Ubrzo se survala na 50, a od tada je vrlo nestabilna. U posljednjih godinu dana ukupna količina bitcoina porasla je sa 8,7 na gotovo 11 milijuna.  U svijetu ga koristi čak 86.000 ljudi.

Bitcoin je online P2P (person to person) valuta. Zamišljena je kao decentralizirana valuta bez institucije koja bi upravljala količinom izdanog novca ili njegovom vrijednosti. Razmjenu valute nadgleda softver koji algoritmima osigurava broj “kovanica” i njihovo trošenje. Na internetu se može koristiti kao prava valuta te mijenjati za usluge i proizvode. Ideja je nastala u Japanu i proširila se prvo na SAD, a potom i ostatkom svijeta.

Otvorili prvi bankomat za virtualni novac

Bitcoini se najčešće za tradicionalni novac kupuju u internet mjenjačnicama od kojih je najpoznatija Mt Gox. No sve se češće koriste i u stvarnom svijetu. Bitcoinom je moguće platiti pivo u nekoliko pubova u Londonu. U kanadskom Vancouveru postoji i bankomat za bitcoin, a ako želite podići svoj novac morate skenirati dlan.

Biste li vi pristali da vam šef dio plaće isplati u virtualnoj valuti? 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 89
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama