Obavijesti

Tech

Komentari 10

Uz fleksibilne baterije u tkanini računala će se nositi na odjeći

Uz fleksibilne baterije u tkanini računala će se nositi na odjeći
1

Uz pomoć grafena znanstvenici su izradili uređaj koji radi kao fleksibilna baterija što će omogućiti razvoj nove generacije nosivih gadgeta, a primjenu može imati za vojsku, sport, medicinu...

VIDEO

Veliki problem raznih nosivih gadgeta leži u činjenici da njihov oblik i veličinu ograničavaju baterije nužne za njihov rad. Znanstvenici iz Engleske sada su razvili fleksibilne baterije koje se mogu printati direktno na tekstil. Na taj način uspjeli su i pamuk pretvoriti u nosivi uređaj.

- To će otvoriti mogućnosti kreiranja ekološkog i povoljnog pametnog tekstila koji može pohraniti energiju i pratiti ljudsku aktivnost i sve fiziološke podatke u isto vrijeme - navodi Nazmul Karim sa Sveučilišta u Manchesteru koji je koaturo rada.

 

Znalo se da su superkondenzatori jedan od načina za napajanje uređaja bez potrebe za teškim baterijama. Rade slično i omogućuju brzo punjenje u nekoliko sekundi. Sada su znanstvenici isprintali vodljivi grafen oksid direktno na pamuk. Te isprintane elektrode pokazale su izvrsnu mehaničku stabilnost zbog snažne interakcije između tinte i tekstila.

- Razvoj superkondenzatora s tekstilom i grafenom uz jednostavnu tehnologiju printanja je važan korak prema multifunkcionalnoj sljedećoj generaciji e-tekstila - rekao je Karim. 

Razvoj ovakvih konendzatora mogao bi pretvoriti ogroman potencijal nosive tehnologije u uobičajenu odjeću. Sportska obuća koja prati performanse, uređaji koji rate zdravlje, lagana vojna oprema, nove vrste mobilnih komunikacijskih uređaja ili nosiva računala samo su neke od mogućih primjena koje bi mogle postati dostupne razvojem ove tehnologije. 

Grafenov oksid je oblik grafena koji se može proizvesti relativno povoljno u otopini poput tinte i potom aplicirati na tekstil kako bi se proizveli kondenzatori koji postaju dio tkanine. Znanstvenici kažu i da je njihov uređaj periv.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle