Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
25 komentara

Uz ovaj dodatak telefon postaje pravi laboratorij za analizu krvi

Uz ovaj uređaj naši telefoni postaju korak bliži medicinskim uređajima iz Zvjezdanih staza, a jednostavnim dodatkom za telefone može se analizirati krv, urin i druge tekućine

Foto: University of Illinois

Američki znanstvenici kreirali su maleni dodatak koji pametne telefone pretvara u pravi biokemijski laboratorij. Uređaj se zove TRI Analyzer i košta 550 dolara te može obaviti iste testove kao što ih rade u laboratorijima sa skupom opremom. 

Na Sveučilištu Illinoisa su uz pomoć 3D printera izradili uređaj za spektralnu analizu koji se nakon spajanja s telefonom može koristiti da analiziramo krv, slinu ili urin. Uređaj koristi bljeskalicu telefona i optiku njegove kamere, a jednako je pouzdan kao i skupi instrumenti. Osim toga je i iznimno prilagodljiv.

- Može obaviti tri najćešća testa u medicinskoj dijagnostici i u praksi se tisuće razvijenih testova može prilagoditi njemu - rekao je voditelj projekta Brian Cunningham, prenosi Daily Mail

U nedavnom radu opisali su dva testa koja su obavili TRI Analyzerom. Jedan je bio detektiranje markera povezanog s prijevremenim rađanjem, a drugi je bio PKU test za novorođenčad kod kojeg se indirektno testira enzim nužan za normalan rast i razvoj. Rezultati koje su dobili bili su usporedivi s kliničkom opremom. 

Ovaj prijenosni laboratorij i drugi slični napori znanstvenika koji rade na jeftinim i lako dostupnim testovima imaju ogromne implikacije za medicinu. Na taj način bi pacijenti, koji ne mogu putovati, mogli obaviti testove i poslati rezultate liječniku. Klinike koje nemaju skupu opremu mogle bi puno jednostavnije obavljati testove i poboljšati zdravlje ljudi, osobito u dalekim i teško dostupnim područjima. Isto tako, ovo bi se moglo koristiti i za testove na droge. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message