Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
25 komentara

Uz ovaj dodatak telefon postaje pravi laboratorij za analizu krvi

Uz ovaj uređaj naši telefoni postaju korak bliži medicinskim uređajima iz Zvjezdanih staza, a jednostavnim dodatkom za telefone može se analizirati krv, urin i druge tekućine

Foto: University of Illinois

Američki znanstvenici kreirali su maleni dodatak koji pametne telefone pretvara u pravi biokemijski laboratorij. Uređaj se zove TRI Analyzer i košta 550 dolara te može obaviti iste testove kao što ih rade u laboratorijima sa skupom opremom. 

Na Sveučilištu Illinoisa su uz pomoć 3D printera izradili uređaj za spektralnu analizu koji se nakon spajanja s telefonom može koristiti da analiziramo krv, slinu ili urin. Uređaj koristi bljeskalicu telefona i optiku njegove kamere, a jednako je pouzdan kao i skupi instrumenti. Osim toga je i iznimno prilagodljiv.

- Može obaviti tri najćešća testa u medicinskoj dijagnostici i u praksi se tisuće razvijenih testova može prilagoditi njemu - rekao je voditelj projekta Brian Cunningham, prenosi Daily Mail

U nedavnom radu opisali su dva testa koja su obavili TRI Analyzerom. Jedan je bio detektiranje markera povezanog s prijevremenim rađanjem, a drugi je bio PKU test za novorođenčad kod kojeg se indirektno testira enzim nužan za normalan rast i razvoj. Rezultati koje su dobili bili su usporedivi s kliničkom opremom. 

Ovaj prijenosni laboratorij i drugi slični napori znanstvenika koji rade na jeftinim i lako dostupnim testovima imaju ogromne implikacije za medicinu. Na taj način bi pacijenti, koji ne mogu putovati, mogli obaviti testove i poslati rezultate liječniku. Klinike koje nemaju skupu opremu mogle bi puno jednostavnije obavljati testove i poboljšati zdravlje ljudi, osobito u dalekim i teško dostupnim područjima. Isto tako, ovo bi se moglo koristiti i za testove na droge. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message