Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

Uz pomoć maske iz 3D printera spasili štene od teških ozljeda

Jake ozljede lubanje koje je Loca zadobila kad ju je drugi pas agresivno izgrizao uspjele su zarasti. Uz pomoć nove tehnologije koja joj je izradila "gips" po mjeri.

Pas Loca
Foto: screenshot/Youtube

Staffordica stara četiri mjeseca, koju je drugi pas toliko izgrizao da je imala lomove lubanje, uspješno se oporavlja nakon što su joj na 3D printeru izradili posebnu masku. 

Kujica Loca bila je savršen kandidat za isprobati masku Exo-K9 koja joj pomaže da joj kosti lubanje pravilno zarastu. Ova maska rađena je upravo za pse s ozljedama čeljusti i lubanje, a napravili su ju biomedicinski inženjeri na Sveučilištu Kalifornije. 

Iako su joj ozljede bile vrlo strašne, zbog toga što je jako mlada veterinari nisu ni sumnjali u brz i uspješan oporavak. No, prije samog stavljanja gipsa, odnosno maske koja funkcionira na isti način, Loca je morala otići na operaciju kako bi joj veterinari maknuli krhotine kostiju iz glave. 

KUĆE BUDUĆNOSTI Biste li živjeli u njoj? Printer izgradio kuću za samo 14 sati

- Loca je dobro podnijela operaciju i iduća tri dana hospitalizacije. Skoro odmah nakon što su je operirali počela je jesti mekanu hranu - izjavili su s Veterinarskog fakulteta gdje su je liječili.

Štene je masku i zavoj na vratu, koji joj je služio kao stabilizator, nosila idućih mjesec dana i na svoju žalost se nije mogla igrati sa svojim igračkama, kostima ili jesti ikakvu krutu hranu koju je trebala žvakati. 

Fotolia POMOĆ ZA BROJNE LJUDE Prava revolucija: Sada mogu i isprintati pravu ljudsku kožu!

No, trenutno se dobro oporavlja što pokazuje da je novi izum, maska Exo-K9 možda budućnost u tretiranju ozljeda lubanje kod pasa. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message