Obavijesti

Tech

Komentari 80

Stigla 'osmica', a iz Microsofta kažu: To su najbolji Windowsi

Stigla 'osmica', a iz Microsofta kažu: To su najbolji Windowsi
28

Iako će se na službene brojke čekati tri mjeseca, ubrzo će biti poznato koliko su korisnici prihvatili velike promjene u Windowsima 8 koji od petka kreću u prodaju

VIDEO

Microsoft je u četvrtak u New Yorku predstavio novi operativni sustav Windows 8, koji od ponoći kreće u službenu prodaju. Ovim sustavom planiraju podići interes za svoj sustav te uhvatiti korak za Googleom i Appleom na području mobilnih uređaja.  Sustav će biti odmah dostupan za skidanje i nadogradnju u više od 140 zemalja i na 37 jezika na windows.com/buy. 

- Potpuno smo izmijenili Windowse, ali i industriju osobnih računala - rekao je Steve Ballmer. Šef Microsofta je izjavio kako spajaju najbolje od dva svijeta računala i tableta te da je 'osmica' stvarno puna života. Uz isticanje aplikacija za društvene mreže, glazbu, video, fotografije i igre govorio je o svim promjenama koje su još napravili, poput novog Outlooka. Dodao je i kako se predviđa da će sljedeće godine biti prodano više od 400 milijuna računala, a da bi na većini trebali biti Windowsi 8. 

Stiže val uređaja s 'osmicom'

Steven Sinofsky iz Microsofta izjavio je da je za Windowse 8 certificirano više od 1000 novih modela računala, koji koštaju i manje od 300 dolara. Velika većina njih u prodaju će također u petak, kad i operativni sustav. On će dolaziti u Windows 8 i Windows 8 Pro verzijama, a poslovnim korisnicima bit će dostupan Windows 8 Enterprise. Iz hrvatskog Microsofta navode da će on ponuditi novosti u mobilnoj produktivnosti s funkcijama kao što su Windows To Go, DirectAccess i BranchCache, istovremeno brinući o sigurnosti uz rješenja BitLocker i AppLocker. Za računala s ARM procesorima bit će dostupan Windows RT, koji će na mnogim uređajima biti predinstaliran.  

Windows 8 u Hrvatskoj pratit će niz domaćih aplikacija, od kojih se neke mogu preuzeti već sada, kažu iz Microsofta te dodaju kako će se uskoro na hrvatskom Windows Storeu naći i mnoštvo drugih rješenja hrvatskih developera. Sinofsky je tijekom svoje prezentacije rekao kako novi sustav manje troši bateriju prijenosnika, brže se podiže, troši manje memorije, a u razvoju su potrošili 1,2 milijarde sati na testiranje. Pohvalio se i brojkama te rekao kako je dosad u svijetu više od 670 milijuna računala s Windowsima 7.

'Surface je pozornica za Windowse'

Surface je pozornica za Windowse, rekao je Steven Sinofsky na početku predstavljanja Microsoftova tableta. Nakon njega na pozornicu je stigao Panos Panay koji je govorio o tehničkim detaljima tableta, od posebno izrađenih dijelova samo za ovaj uređaj, kako bi bio lagan u rukama pa do ekrana dijagonale 10,6 inča (omjera 16.9). Uz to na različitim uređajima je prikazivao i razne mogućnosti, od streaminga glazbe, igranja, kvalitete izrade. No, malo previše puta je pohvalio stalak koji se izbacuje na pozadini tableta. Kako bi prikazao koliko je izdržljiv, Panay je bacio jedan tablet na pod te rekao kako može pasti na 72 različita načina, a da mu ništa ne bude. Sinofsky je na kraju prezentacije rekao kako Surface već od ove večeri kreće u prodaju, po cijeni od 499 dolara za model s 32 GB memorije. 

Mnogi rani testovi Surface tableta hvale hardverski dio uređaja, no izražava se zabrinutost zbog rada baterije te limitiranog softvera i ponuđenih aplikacija, piše Reuters

Velika očekivanja od novog OS-a

Windows 8 od petka kreću u službenu prodaju, a šef kompanije Steve Ballmer ne smije si dopustiti da pogriješe s velikim promjenama u načinu rada i dizajnu operativnog sustava. Ne uspiju li, to će biti snažan udarac i jačanje stava onih koji misle da Microsoft zaostaje za Appleom, Googleom i Amazonom u eri gdje osobna računala postaju manje bitna pored pametnih telefona, tableta i ostalih mobilnih uređaja. 

Uspiju li, dokazat će da najveća softverska kompanija ima tehnološke i marketinške snage da oblikuje informatički svijet. Novi operativni sustav dizajniran je za rad na računalima i tabletima te uvodi promjene koje mnogi nazivaju najvećima u svijetu Windowsa. 

Windowsima 8 prioritet je dan uređajima s ekranima osjetljivim na dodir, iako će i klasični korisnici moći imati potpuni doživljaj rada, a Ballmer je nedavno rekao da od Windowsa 8 žele da igraju ključnu ulogu na svim glavnim ekranima u životu korisnika, od računala, mobitela, tableta i televizora. 

Reuters piše kako će tek za tri mjeseca biti poznate brojke o prodaji Windowsa 8 i tableta Surface kojim Microsoft snažno ulazi u svijet tableta, ali puno prije će se znati koliko su ih korisnici prihvatili. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 80
VIDEO

Alarm u Appleu: Ne rade alarmi na iPhoneu, hitno rješavaju bug
ZASPALI ZBOG GREŠKE

Alarm u Appleu: Ne rade alarmi na iPhoneu, hitno rješavaju bug

Apple je potvrdio da su upoznati s problemom. No još nije poznato zbog čega se uopće kvar pojavio i što korisnici mogu poduzeti dok ne stigne rješenje

Prvi spam ikad naljutio je 393 ljudi, evo što je pisalo u poruci
BIJES U ARPANETU

Prvi spam ikad naljutio je 393 ljudi, evo što je pisalo u poruci

Na današnji dan 1978. godine Gary Thuerk iz tvrtke DEC postao je prvi (poznati) spammer. Umjesto da šalje zasebnu poruku svakom primatelju, poslao je poruku na skoro 400 ljudi
Kristijan Iličić pokrenuo globalnu eSIM aplikaciju Lyntel: 'Spojio sam dvije ljubavi'
PROPUTOVAO 194 DRŽAVE

Kristijan Iličić pokrenuo globalnu eSIM aplikaciju Lyntel: 'Spojio sam dvije ljubavi'

eSIM je digitalna SIM kartica koja omogućava aktivaciju podatkovnog plana operatera bez upotrebe fizičke SIM kartice. - U fokusu nam je kvaliteta povezanosti, 5G mreža gdje god je to moguće - rekao nam je Iličić.