Tech

Komentari 31

Vatreni kraj: Cassini se javio zadnji put i izgorio na Saturnu

Vatreni kraj: Cassini se javio zadnji put i izgorio na Saturnu

Letjelica Cassini uništila se danas u atmosferi Saturna nakon što je 20 godina provela u svemiru. No, i posljednjeg dana poslala nam je slike Saturna i njegovih prstena

Nakon 20 godina u svemiru stigao je kraj za NASA-inu letjelicu Cassini koja se nešto prije 14 sati posljednji put javila znanstvenicima na Zemlji. Cassini se potom obrušio u atmosferu Saturna u kojoj je izgorio poput meteora. 

I posljednjeg dana, NASA nije htjela da Cassini bude besposlen te je letjelica poslala fotografije i znanstvena mjerenja koja će dati nikad bliži pogled na Saturn, a još će proći godine dok ćemo imati priliku ovako detaljno analizirati veliki planet s prstenovima. 

Njegova misija originalno je trebala završiti davne 2008. godine, ali Cassini se nije dao i potom su pokušali ugasiti misiju dvije godine kasnije, a konačna odluka o kraju zbog manjka goriva stigla je ove godine u travnju kad je krenuo na smrtonosni let. 

Nakon 13 godina u orbiti oko Saturna i 7 godina putovanja, Cassini je pri kraju s gorivom koje koristi za prilagođavanje putanje. Da su ga pustili da leti slobodno, letjelica je mogla otići na neku neželjenu lokaciju, poput Saturnovih mjeseca, koji su pokazali potencijal za život. Kako bi izbjeli sudar, NASA je odlučila sigurno uništiti letjelici u atmosferi Saturna, što će osigurati buduće studije oko potencijala za život na tim mjestima.

Cassini je lansiran 15. listopada 1997 i nosio je sondu Huygens, a trebalo mu je skoro 7 godina da bi stigao do Saturna. Sondu Huygens izgradila je Europska svemirska agencija i ona je trebala istražiti Saturnove mjesece. Cassini ga je 2005. odbacio do Titana te je sonda pomogla stručnjacima u gomili novih istraživanja Titana.