Obavijesti

Tech

Komentari 0

Velik potencijal: Kako esport može pomoći u razvoju raznih kreativnih i kognitivnih vještina

Velik potencijal: Kako esport može pomoći u razvoju raznih kreativnih i kognitivnih vještina
3

Esport ima ogroman potencijal za podršku razvoju kreativnih i kognitivnih vještina kod svojih sudionika. To nije samo oblik zabave, već i izazovna aktivnost koja potiče različite aspekte inteligencije i sposobnosti

VIDEO

Esport već godinama doživljava svoj procvat kao jedan od najbrže rastućih fenomena u svijetu zabave i natjecanja. I dok se mnogi još uvijek pitaju što točno esport predstavlja i kako može biti koristan, istraživanja i iskustva su pokazali da esport može značajno doprinijeti razvoju kreativnih i kognitivnih vještina kod kompetitivnih igrača. Esportaši su vrlo poznati kao individualci koji se izrazito dobro snalaze u timskom radu, imaju sjajne reflekse, izraženo kreativno i kritičko razmišljanje te snažnu koncentraciju i fokus. 

Prije svega, valja napomenuti da esport obuhvaća različite tipove video igara, uključujući strateške igre, pucačine iz prvog lica, Battle Royale, sportske igre, kartaške igre, RTS i borilački naslovi. Svaka od tih igara potiče razvoj različitih individualnih sposobnosti, a u ovom članku ćemo istražiti kako esport podržava i oblikuje društvene vještine, tako da ćemo opisati različite aspekte koji igraju ključnu ulogu u tom procesu.

Razvoj timske suradnje i komunikacije

Kompetitivne igre često zahtijevaju visoku razinu timske suradnje i komunikacije između igrača. S obzirom na to da se često nađu pod svjetlima pozornice, igrači moraju brzo i učinkovito komunicirati s članovima svojeg tima, razmjenjivati informacije i donositi odluke u stvarnom vremenu. Ovo potiče razvoj vještina kao što su verbalna i neverbalna komunikacija, timski rad i sposobnost donošenja brzih odluka.

Brze reakcije i strateško razmišljanje

Brze reakcije na promjenjive situacije obavezan su dio igranja kompetitivnih video igara. Igre postavljaju izazove koji potiču igrače da razvijaju svoje kognitivne vještine, uključujući brze reakcije, analitičko razmišljanje i planiranje. Osim toga, strateško razmišljanje je ključno za donošenje ispravnih odluka i dolaska do konačnog cilja - pobjede.

Kreativnost u problemima 

Esport igre često postavljaju igrače pred različite probleme i izazove koje trebaju riješiti. Igrajući ovakav tip igara, igrači su potaknuti razmišljati izvan okvira, tražiti kreativna rješenja i prilagoditi se nepredvidljivim situacijama. Sve to razvija njihove kreativne vještine i sposobnost razmišljanja izvan ustaljenih obrazaca.

Upravljanje stresom i pritiskom

Esport natjecanja često stavljaju igrače koji se natječu pod veliki pritisak, bez obzira radilo se o desetak ili nekoliko tisuća gledatelja koji prate svaki njihov potez. Upravljanje stresom i pritiskom ključno je za uspjeh. Također, na ovaj način razvija se emocionalnu inteligencija i sposobnost suočavanja sa stresom.

Analitičke vještine 

Mnoge esport igre zahtijevaju igrače da analiziraju svoje performanse i performanse protivnika kako bi napredovali. Igrači koriste analitičke vještine kako bi identificirali svoje slabosti i razvijali strategije za poboljšanje. Ovo je korisna vještina koja se može primijeniti u različitim aspektima života, kao što su poslovne odluke ili rješavanje problema.

Razvoj motoričkih vještina 

Esport igrači često koriste kompleksne kombinacije tipki i miša. Na ovaj način razvijaju se preciznost i brzina motoričkih vještina, što može imati pozitivan utjecaj na druge aktivnosti kao što su sviranje glazbenih instrumenata ili sportske vještine.

Timski duh i zajednička svrha 

Najpoznatiji esport naslovi upravo su timske igre u naslovima, kao što su League of Legends, Counter-Strike ili VALORANT. Sudjelovanje na esport turnirima pomaže igračima razvijati osjećaj pripadnosti i zajedničke svrhe. Ovo je važno za razvoj socijalnih vještina i emocionalne inteligencije, jer igrači uče kako surađivati s različitim osobama kako bi postigli zajedničke ciljeve.

Esport ima ogroman potencijal za podršku razvoju kreativnih i kognitivnih vještina kod svojih sudionika. To nije samo oblik zabave, već i izazovna aktivnost koja potiče različite aspekte inteligencije i sposobnosti. Kroz njega ljudi mogu razviti ključne vještine koje su relevantne u mnogim aspektima života, od školovanja do karijere, čineći ga važnim dijelom suvremenog društva. 

Esport je više od igre; to je prilika za osobni rast i razvoj koji ne bi smjeli zanemariti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta
PRISTUPAČAN I SNAŽAN

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta

X8b dolazi u kućištu tankom samo 6,8 mm te je među najtanjim uređajima, a i prilično je lagan sa svojih 166 grama.

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin