Tech

Komentari 21

Veliko otkriće: Našli novi planet pored nama najbliže zvijezde

Veliko otkriće: Našli novi planet pored nama najbliže zvijezde

Nama najbliža zvijezda udaljena je 4,2 svjetlosne godine, a astronomi su otkrili da godina na novom svijetu traje samo pet zemaljskih dana

Astronomi su pronašli dokaze za novi planet koji kruži oko Proksime Centauri, najbliže zvijezde Suncu, objavio je Europski južni opservatorij.

S masom oko četvrtine Zemljine, jedan je od najlakših egzoplaneta ikada pronađenih.

Istraživači su uočili novi planet nakon proučavanja sićušnih titranja u kretanju Proksime, uzrokovana gravitacijskim povlačenjem koje nastaje dok se planet kreće oko zvijezde.

Promatranja provedena s velikim teleskopom (VLT) Europskog južnog opservatorija u Čileu sugeriraju da planet završi jednu orbitu oko zvijezde svakih pet zemaljskih dana.

- Otkriće je to koje pokazuje da naš najbliži zvjezdani susjed je prepun zanimljivih 'novih svjetova' nadomak daljnjih studija i istraživanja - rekao je João Faria, istraživač s Instituta za astrofiziku i svemirske znanosti u Portugalu i glavni autor studije.

Znanstvenici vjeruju da planet kruži oko 4 milijuna kilometara od Proksime Centauri, što znači da je bliži zvijezdi nego njezinoj nastanjivoj zoni u kojoj je temperaturni raspon dovoljan da voda postoji u tekućem obliku. Detalji su objavljeni u časopisu Astronomy & Astrophysics.

Nazvan Proxima d, planet je treći i najlakši koji je uočen oko zvijezde koja je udaljena četiri svjetlosne godine i najbliža je zvijezda Sunčevom sustavu. Pridružuje se Proximi b, planetu s masom usporedivom sa Zemljinom, kojoj orbita oko zvijezde traje11 dana, i Proximi c, za koju se vjeruje da je potrebno oko pet godina da kruži oko zvijezde.

Prvi nagovještaji planeta došli su 2020. godine kada su astronomi promatrali Proxima Centauri kako bi potvrdili postojanje Proxima b. Mjerenja su otkrila slab signal u kretanju zvijezde koji je imao obilježja da ga uzrokuje planet koji kruži svakih pet dana.

Daljnja promatranja s instrumentom na ESO-ovom teleskopu zvanom Espresso potvrdila su sumnje astronoma da je uzrok bio planet, a ne promjene u samoj zvijezdi.

- Ovo je planet vrlo male mase i treći je kandidat oko zvijezde koja nam je najbliža - rekao je Faria. 

- To pokazuje da su ovi planeti, slični Zemlji, možda uobičajeni u našoj galaksiji, i to u neposrednoj blizini. I to nas tjera da se zapitamo o mogućim uvjetima za nastanjivanje u ovim planetarnim sustavima i je li moguće da se život pojavi na drugim mjestima u svemiru - zaključuje.