Obavijesti

Tech

Komentari 2

Virgin Orbit opet će pokušati lansirati raketu iz Cornwalla

Virgin Orbit opet će pokušati lansirati raketu iz Cornwalla

Virginova raketa LauncherOne lansirana je prije dva dana uz pomoć modificiranog Boeinga 747. No nedugo prije ponoći, predstavnik Virgin Orbita u prijenosu uživo je objavio da je raketa pretrpjela "anomaliju"

VIDEO

Tvrtka Virgin Orbit Richarda Bransona u četvrtak je izvijestila da će još jednom pokušati lansirati raketu u orbitu iz Cornwalla nakon što je misija u ponedjeljak završila neuspjehom, raspršivši nade Britanaca o tomu da će postati prva europska nacija koja će poslati satelite u orbitu.

"Virgin Orbit predviđa povratak u svemirsku luku Cornwall odakle bi se ponovno trebala lansirati raketa te istodobno vodi pregovore s ključnim vladinim i komercijalnim dionicima u Ujedinjenom Kraljevstvu kako bi se isplanirala nova misija u ovoj godini", stoji u objavi.

Kompanija sa sjedištem u Kaliforniji objavila je i da je pokrenula službenu istragu o izvoru kvara na raketi.

Misija Start Me Up prije dva dana je po planu krenula s piste svemirske luke Cornwall u Newquayu u jugozapadnoj Engleskoj.

Virginova raketa LauncherOne lansirana je uz pomoć modificiranog Boeinga 747.

No nedugo prije ponoći, predstavnik Virgin Orbita u prijenosu uživo je objavio da je raketa pretrpjela "anomaliju" zbog koje nije uspjela dosegnuti orbitu.

"Čini se nas je anomalija spriječila da dosegnemo orbitu. Proučavamo informacije", objavili su 10. siječnja iz Virgin Orbita.

Britanska uprava za civilno zrakoplovstvo (CAA) ovlastila je tvrtku Virgin Orbit, u djelomičnom vlasništvu milijardera Richarda Bransona, za realizaciju prvoga britanskog lansiranja rakete u svemir.

Sateliti su trebali prvi put biti lansirani iz Europe, a Britanci su trebali postati prva europska nacija koja šalje satelite u orbitu.

Ovaj neuspjeh dodatan je udarac za europske svemirske ambicije nakon što je talijanska raketna misija Vega-C propala poslije polijetanja iz Francuske Gvajane krajem prosinca.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno