Obavijesti

Tech

Komentari 61

Virtualna stvarnost toliko je stvarna da misliš da si robot...

Virtualna stvarnost toliko je stvarna da misliš da si robot...
5

Isprobali smo naočale za virtualnu stvarnost koje bi mogle promijeniti način na koji se zabavljamo i komuniciramo. Facebook je tvrtku Oculus kupio za 11 mlrd. kuna

VIDEO

Sjedim na stolcu i u prvi tren mi nije jasno gdje sam, no čim sam dignuo pogled, uz lagani grč u želucu, shvatio sam da sam na uskoj gredi nebodera u izgradnji.

Scena je kao da će me smaknuti neki njujorški mafijaši, no potpuno sam sam. Visine mi nisu posebno drage, tako da je pogled prema prizemlju bio najveća pogreška jer sam na veselje onih oko mene umalo pao sa stolca. Još gori osjećaj bio je trenutak poslije kad se neboder zaljuljao.

Nasreću, animacija koja prikazuje mogućnosti Oculus Rift naočala za virtualnu stvarnost nije dugo trajala. U desetak minuta s naočalama sam iz virtualnog ureda krenuo na put kroz krajolik koji izgleda kao halucinacija potaknuta opijatima i završio u svemiru. Iako sam imao prekrasan pogled na planet, nije bilo vremena za uživanje jer su se uz blještave eksplozije počeli sudarati asteroidi.

Nova verzija naočala (DevKit 2) dolazi s kamerom koja još preciznije prati tijelo pa možete i pogledati oko predmeta. Tome mogu zahvaliti i što sam tijekom animacija na sekundu pomislio da sam robot. 

Naime, u jednoj od scena sjedio sam u kaifću, a u pozadini se čula lagana glazba. Prvo što sam uočio su bile moje robotske ruke ispred šalice kave i odmah mi je bilo jasno da se ne radi o nekom običnom noir krimiću. Na ulici se čula kiša i čim sam se okrenuo kako bih bolje vidio cestu, uslijedio je kratki šok. Umjesto nekog normalnog odraza dočekao me robotski, koji je zahvaljujući senzoru pokreta savršeno ponavljao svaki moj lagani pokret. 

Isprobajte virtualnu stvarnost na infoGameru

OculusVR

Novu verziju Oculus Rift naočala imao sam priliku isprobati na Reboot infoGamer sajmu videoigara, koji u srijedu počinje na Zagrebačkom velesajmu. Senzori rade puno brže i nema mučnine, viša je i rezolucija pa je time i dojam virtualne stvarnosti bolji u odnosu na ranije naočale.

- Do kraja tjedna brojni će posjetitelji na štandovima moći isprobati razne igre i uvjeriti se u sjajne mogućnosti ovoga gadgeta - rekao nam je organizator Damir Đurović. Kako doznajemo, naočale će se moći isprobati na štandu Reboota, ali nekoliko primjeraka bit će i na štandovima drugih izdavača igara. Uz demonstracijske animacije koje prikazuju mogućnosti Oculusa, posjetitelji će moći zaigrati i igre poput Elite: Dangerous.

OculusVR

Ekran - Svako oko ima brzi OLED ekran rezolucije 960x1080 piksela, kojem su smanjili zamućenje pri brzim pokretima glave. No tijekom demonstracije na infoGameru vidi se da tu još ima prostora za napredak do konačne verzije naočala. Kad ugrade ekran 4K rezolucije neće biti moguće vidjeti ni pojedinačne piksele.

Praćenje položaja - senzor koji dodatno prati položaj igrača otvara mogućnosti za potpuno nove načine kretanja u igrama, no samo upravljanje u igrama još je problem koji u Oculusu moraju riješiti, jer tipkovnica, miš ili gamepad nisu najsretnije rješenje.

Žica vas veže -  Elektronika se nalazi u naočalama, ali ih morate spojiti na računalo kabelom. Možemo se nadati da ćemo u nekoj budućoj verziji biti slobodni bez žica.

Mjeseci nas dijele od prodaje naočala

No naočale koje će se moći isprobati još nisu gotov proizvod. Mogu se kupiti, ali su uglavnom namijenjene programerima. Iz kompanije koju je kupio Facebook rekli su nedavno kako ih od prodaje dijele mjeseci.

Naočale koje ćemo svi moći kupiti bit će prilično slične, ali imat će još bolji ekran te preciznije senzore i kontrole. Navodno će stajati između 1200 i 2400 kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 61
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama